Vastgoedtip op zondag: Huurwoning renoveren of verkopen?

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

Sommige eigenaars van oudere huurwoningen hopen hun pand nog snel te kunnen verkopen voor de strengere isolatieregels van kracht zijn. En dat terwijl die oudere huurwoningen ook nog potentieel hebben. Maar wat als je nu zelf koper bent van zo’n woning?

  1. Strenge normen

Vanaf 1 januari gelden er strengere renovatieregels voor eigenaars van huurwoningen. Die woningen moeten vanaf 2020 voorzien zijn van bijvoorbeeld dakisolatie, rookmelders op elke verdieping en dubbele beglazing, behalve in de inkomhal en gangen. Het niet voldoen aan de strengere normen kan leiden tot een ongeschiktheidsverklaring van de woning. Zo zullen bij de afwezigheid van dubbelglas als bij dakisolatie strafpunten worden toegekend.

  1. Heffing betalen

Staat de woning al op de lijst van ongeschikte en onbewoonbare woningen, hou er dan als kandidaat-koper rekening mee dat er een voorkooprecht bestaat. Daarnaast is het verhuren van een ongeschikte woning strafbaar. Als verhuurder riskeer je een geldboete en/of gevangenisstraf en bovendien moet je ook een stevige jaarlijkse heffing betalen.

3. Opschorting voor nieuwe eigenaar

Als nieuwe eigenaar van de woning hoef je gelukkig niet onmiddellijk te vrezen voor sancties. Als je renovatiewerken plant, kan je een tijdelijke opschorting van de heffing vragen van twee jaar of langer indien de woning op de lijst staat van ongeschikte en onbewoonbare woningen. Let wel: indien de woning verhuurd is, moet je deze werken wel zo snel mogelijk inplannen.

www.cibweb.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier