Iedereen liegt op internet (ook jij, ja)

Als ik mijn Instagram moet geloven, dan eet de hele wereld elke ochtend versgebakken granola met bosbessen en frambozen (en met gouden lepeltjes). Ikzelf eet meestal brood van twee dagen oud (maar wel met choco van Maya de Bij). Op Instagram lijken alle koffies kunstwerkjes, terwijl ik mijn bakje troost dagelijks drink uit een triestig plastieken bekertje. Gelukkig ontdekten Amerikaanse onderzoekers (ongetwijfeld na jarenlang onderzoek) dat er op internet vaak gelogen wordt. No shit, Sherlock!

Uit het onderzoek blijkt dat iedereen zich online wel eens aan een leugen bezondigt. Mensen nemen in e-mails en chatgesprekken veel vaker een loopje met de waarheid dan in gewone face-to-face gesprekken. En ook onze facebook-profielen stellen ons beter voor dan wie we echt zijn.

Op datingsites liegen vrouwen het meest over hun leeftijd, mannen over hun inkomen, en over het gewicht is bijna niemand eerlijk. Toch is dat bij het online daten geen goed idee. Want wanneer je op het internet echt de liefde zoekt, komt de waarheid uiteindelijk toch aan het licht en is een goede start alvast verknald.

Vanavond (maandag 7 september) brengt Koppen XL de reportage ‘Online Liegen’. Je kan er zien waarom er zo’n groot verschil is tussen het echte leven en onze online wereld. Dat onderzoekt de Britse online ster Emily Hartridge. Mooi van nature, en toch geeft ze toe enkel haar betere ik op het net te zetten. In plaats van Facebook zou je het beter ‘fakebook’ noemen, stelt ze al snel vast. Het lijkt onschuldig, maar al dat liegen verbergt ook de donkere kant van het internet.

En jij? Heb jij al eens gelogen op het internet? Ik lieg alvast niet als ik zeg dat je de documentaire ook hier kan bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier