Kans op overstroming? Laat je informeren

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Koop je een pand of bouwgrond? Of huur je er één voor meer dan 9 jaar? Dan moet je vooraf tijdig info krijgen over de overstromingskans van het pand of perceel. Vanaf 1 januari 2023 wordt die informatieplicht verder verfijnd.

1. Weg met de termen ‘mogelijk’ en ‘effectief’ overstromingsgevoelig

Een belangrijke wijziging is de schrapping van de termen ‘mogelijk’ en ‘effectief’ overstromingsgevoelig gebied. Een gebied zal overstromingsgevoelig zijn of niet. Het zal ook op die manier in de publiciteit moeten staan.

2. Overstromingsrapport

Bij elke verkoop en verhuring voor meer dan negen jaar moet er ook een overstromingsrapport toegevoegd worden. Dat geeft informatie over de overstromingsbron en de overstromingskans van het perceel (= P-score) en van het gebouw (= G-score).

Het wordt voor elk gebouw/perceel mogelijk om een overstromingsattest aan te vragen. Dat wordt vervolgens opgemaakt door een gecertificeerde deskundige. In de publiciteit zal je steeds de P-score en – indien van toepassing – de G-score moeten opnemen. Indien er een geactualiseerde score beschikbaar is via een overstromingsattest, kan die bijkomend opgenomen worden.

3. Compromis en akte

Last but not least: deze informatie moet niet alleen vermeld worden in de publiciteit, maar moet ook opgenomen worden in de onderhandse en authentieke akte.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier