Joke, stop toch met koken

Maandag start de veelbesproken klimaattop in Parijs. De Verenigde Naties willen er een ambitieuze opvolger van Kyoto. Alle wereldleiders tekenen er present mét een klimaatplan, enkel België heeft kort voor deadline nog geen akkoord. Schaamtelijk, toch? Daarom doen we nog even een warme oproep (voor het écht te warm wordt) aan minister Joke Schauvliege…

Die ochtend in de ochtendfile: De Ochtend staat op en we horen Hautekiet en co debateren over het klimaat. En neen, een mens wordt daar niet vrolijk van. Als we niets veranderen, vernemen we, dan is het tegen het eind van deze eeuw vijf graden warmer op deze planeet. En neen, dat betekent niet dat het hier de Côte d’Azur wordt.

Vijf graden warmer, dat betekent meer stormen, meer overstromingen, meer extreme temperaturen op deze aardkloot. Ook bij ons, ja. Vijf graden warmer, dat betekent dat ons huis in zee zal liggen. (En neen, wij wonen niet aan de Kust.) Vijf graden warmer, dat betekent dat er nieuwe virussen en bacteriën ontstaan, dat er nieuwe ziektes op ons af komen… Vijf graden warmer, dat betekent ook meer oorlogen. Vijf graden warmer, wist weervrouw Jill Peeters, dat betekent zelfs dat de bloemetjes en de bijtjes gaan verdwijnen. Zucht.

En het slechte nieuws is: zelfs als het klimaat maar twee graden opwarmt, worden bovengenoemde doemscenario’s waar. Zucht.

Om maar te zeggen: een nieuw klimaatakkoord komt niets te vroeg. Ook België moet daar een serieuze steen aan bijdragen. Dat vinden zelfs de niet zo groene jongens. Een eerste steentje zou ons klimaatplan moeten zijn, ware het niet dat Joke Schauvliege en haar politieke vrienden en vijanden het blijkbaar nog niet warm genoeg vinden. Zien zij de ernst van de situatie niet in? Willen zij de bloemetjes en de bijtjes weg? Zucht.

Dus, om het met een vrolijk deuntje te zeggen: Joke, stop toch met koken. Kom uit de keuken. Klop op de tafel, voor het klimaat. Zorg er voor dat ons land zondag eens met goed nieuws mag uitpakken: een akkoord waar vriend en vijand, mens en dier én hemel en aarde beter van worden.

Wij danken u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier