Kan je werkgever vragen dat je je opleidingskosten terugbetaalt?

Als je een opleiding kreeg op het werk en nadien ontslag neemt, kan je werkgever de kosten van de opleiding soms van je terugvragen. Dit moet dan wel in je arbeidsovereenkomst staan.

Je werkgever kan soms een scholingsbeding in je arbeidsovereenkomst zetten. Dit moet aan heel wat voorwaarden voldoen. Het kan bv. geen betrekking hebben op opleidingen die minder dan 80 uur duren. Bovendien moet je als werknemer meer verdienen dan 33.221 euro op jaarbasis. Je werkgever kan er zich op beroepen als je zelf ontslag neemt of als je ontslagen wordt om een dringende reden (behalve tijdens de eerste zes maand van de overeenkomst). Staat er geen scholingsbeding in je arbeidsovereenkomst, dan kan je werkgever niets van je terugvragen. Bevat je arbeidsovereenkomst wel zo’n clausule, laat dan de geldigheid ervan nakijken.
Het bedrag dat je werkgever je mag terugvragen is sowieso beperkt. Het mag maximum 80 % van de opleidingskost bedragen als je vertrekt vóór 1/3 van de overeengekomen periode, 50 % als je vertrekt tussen 1/3 en 2/3 van de overeengekomen periode en 20 % bij vertrek na 2/3 van de overeengekomen periode. De vergoeding mag sowieso nooit meer mag bedragen dan 30 % van je jaarlijkse loon.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier