Eigen woning of verhuur: nieuwbouw is hot!

Wie een woning wil, kan kiezen tussen een bestaand pand kopen of een woning laten bouwen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, maar steeds meer mensen zien vandaag in dat een nieuwbouw ideaal is voor hen, en dat zowel voor eigen bewoning als voor verhuur.

Het is een keuze die al jaren voer is voor discussie: ga je voor nieuwbouw of koop je een bestaande woning. Voor beide valt natuurlijk iets te zeggen, maar nieuwbouw biedt ontegensprekelijk een aantal voordelen, niet in het minst wat de keuzevrijheid betreft die je hebt. Bouw je een nieuwe woning, dan kan je – binnen het kader van de stedenbouwkundige en andere regels en in samenspraak met je architect – je woning helemaal naar je hand zetten.

Het is waarschijnlijk de grootste investering die je tijdens je leven zal doen, dus waarom niet gaan voor een eindresultaat dat bij je smaak en levensstijl past? Het ontwerp, de inplanting op het perceel, de indeling van het grondplan, de afwerking, … je kan alles naar eigen smaak en budget bepalen.

Op termijn (waarschijnlijk) rendabeler

Nu we het toch over budget hebben: bouwen is niet goedkoop. Maar in samenspraak met je architect en de aannemer of het sleutel-op-de-deur bouwbedrijf waarmee je samenwerkt, kan je het prijskaartje voor je nieuwbouw wel beperken door juiste en goed geïnformeerde keuzes te maken. Bovendien geldt in een aantal gevallen een btw-tarief van 6% voor nieuwbouw, als je daarbij een bestaande woning afbreekt.

Bij een bestaande woning heb je dan weer het voordeel dat de initiële investering lager is, en dat je de kost voor de eventuele renovatie kan spreiden in de tijd. Maar die bestaande woning helemaal naar je hand zetten en ervoor zorgen dat ze voldoet aan alle normen, is niet goedkoop, zeker niet als je zelf niet de meest handige bent.

Met een nieuwbouw spaar je bovendien geld uit op de langere termijn. Alles is letterlijk nieuw, wat betekent dat je onderhouds- en herstellingskosten lager zullen zijn. Bij een nieuwbouwpand geniet je ook van een garantie van 10 jaar voor gebreken rond de stevigheid van het gebouw of die een belangrijk onderdeel ervan in het gedrang te brengen.

Bovendien is je aannemer ook aansprakelijk voor verborgen gebreken. Dat zorgt er samen met de nieuwstaat van de afwerking voor dat je zekerheid krijgt, en dat voor minstens 10 jaar. Dat is niet alleen een voordeel wanneer je er zelf woont, maar ook wanneer je een woning bouwt om te verhuren. De huurprijzen van nieuwbouw liggen bovendien over het algemeen hoger, wat ervoor zorgt dat je je investering in vastgoed optimaal laat renderen.

Helemaal up-to-date

Maar dat is niet de enige manier waarop je geld kan besparen. Gezien de strenge normen die gelden voor nieuwbouw, krijg je een woning die bijzonder zuinig omspringt met energie en dus ook met het geld dat je daaraan uitgeeft. Dat heeft de energiecrisis van het afgelopen jaar veel mensen doen inzien. De meerkost die het bouwen van een woning met zich meebrengt, kan je op de langere termijn dus (al dan niet gedeeltelijk) terugverdienen door onder andere lagere stookkosten.

En dat beseffen ook huurders, die bij het zoeken naar een huurwoning specifiek zijn beginnen te kijken naar de EPC-score en het jaarlijkse energieverbruik. Dat betekent dus dat je voor een goed geïsoleerde woning met de modernste technieken meer huurgeld kan vragen en dat je pand minder lang leeg zal staan.

Bovendien ben je ook beschermd tegen extra kosten op middellange termijn. Zoals de plannen er nu voorstaan, moeten de minst energiezuinige woningen tegen 2030 aangepast worden aan strengere energienormen … die tegen 2050 nog veel strenger worden. Dat zou voor bestaande woningen wel eens handenvol geld kunnen kosten, in die mate zelfs dat het niet rendabel is om die investeringen te doen. Met een nieuwbouwwoning ben je dus voor langere tijd gerust.

En niet enkel op het vlak van energiekosten biedt een nieuwbouw voordelen, ook qua comfort zit je beter, met de nieuwste technieken die rechtstreeks van bij de bouw geïntegreerd zijn. Denk maar aan domotica, met een slimme sturing van je verwarming, verlichting en zonwering bijvoorbeeld. En zoals op andere vlakken geldt: wat voor jezelf beter en aangenamer is, is dat ook voor (potentiële) huurders.

(i.s.m. Immovlan.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier