Kinderbijslag beperken voor asielzoekers? Maar Marc Coucke krijgt wel de volle pot?

De instroom van vluchtelingen en de kosten die hieraan verbonden zijn, blijven de gemoederen verhitten. Nu komt Sarah Smeyers (N-VA) met het voorstel om erkende asielzoekers pas na vier jaar volledige kinderbijslag toe te kennen. Vreemd dat niemand er problemen mee lijkt te hebben dat miljardairs zoals Marc Coucke wèl elke maand kindergeld blijven ontvangen.

Sarah Smeyers (N-VA) wil zogezegd "niemand viseren".
Sarah Smeyers (N-VA) wil zogezegd “niemand viseren”.

N-VA stelt voor dat je na één jaar wettelijk verblijf in ons land recht hebt op 25% van het kindergeld. Na twee jaar wordt dat 50%, na drie jaar 75% en pas na vier jaar de volle 100%. “We viseren hiermee niemand” benadrukt Smeyers. “De nieuwe regel geldt immers zowel voor nieuwkomers als voor Belgen.”

Maar om Belgen die enkele jaren in het buitenland hun (doorgaans rijkelijk belegde) boterham verdiend hebben te ontzien, werd wel een achterpoortje gecreëerd. Je hoeft immers geen vier opeenvolgende jaren in ons land gewoond te hebben, er wordt gekeken naar de afgelopen tien jaar.

Dat niemand geviseerd wordt, is dus larie en apekool. N-VA hoopt hiermee duidelijk de vluchtelingenstroom in te dijken.

Moet er echt een kind aanspoelen voor we medelijden hebben?

Het Netwerk Tegen Armoede is alvast gekant tegen het voorstel. “Kinderbijslag is voor ons een onvoorwaardelijk recht voor elk kind”, aldus woordvoerder Frederic Vanhauwaert. ” De kinderarmoede in Vlaanderen is al zo hoog. We moeten vermijden dat mensen in die cirkel van armoede terechtkomen. En het gaat om mensen voor wie steun van in het begin zeer belangrijk is”, aldus Vanhauwaert. Manu Keirse van de Gezinsbond bevestigt: “Kinderen van asielzoekers hebben er zelf niet om gevraagd om naar een ander land te verhuizen. Ze hebben het al zo moeilijk om een toekomst uit te bouwen, dus mogen we het hen zeker niet nog moeilijker maken. Moet er dan echt een kind aanspoelen voor we medelijden hebben?”

Kinderbijslag voor luxekleding?

In het hele debat wordt er met geen woord gerept over de grote groep Belgen die elke maand kindergeld opstrijkt, maar dit helemaal niet nodig heeft. Bij veel grootverdieners gaat dit extraatje naar een dure handtas of een weekendje weg. Is het niet wraakroepend dat Marc Coucke, wiens fortuin op ruim een miljard euro geschat wordt, elke maand overheidsgeld krijgt om luxekleedjes te kopen voor zijn dochters Chloé en Alysée? Of om hen te verwennen met een schommel in zijn kasteelpark? Leg dit maar eens uit aan een gezin dat elke maand opnieuw het onmogelijke moet doen om de eindjes aan elkaar te knopen, Sarah Smeyers.

De Gezinsbond wijst er op dat kinderen van asielzoekers het sowieso al erg moeilijk hebben om hier een toekomst uit te bouwen. (foto belga)
De Gezinsbond wijst er op dat kinderen van asielzoekers het sowieso al erg moeilijk hebben om hier een toekomst uit te bouwen. (foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier