Krijg je je stortingen in het reservefonds terug als je je appartement verkoopt?

In heel wat appartementsgebouwen bestaat er een zogenaamd reservefonds. Dajo Hermans van vastgoedcommunicatiebureau Bereal legt uit wat er gebeurt met de gelden die je in het fonds stortte als je je appartement verkoopt.

Het reservefonds is een soort spaarpot die bestaat binnen het appartementsgebouw. De gelden die erin zitten kunnen worden gebruikt om toekomstige kosten aan het gebouw (bv. de modernisering van de liften) te voldoen. Het reservefonds wordt gespijsd door stortingen die de mede-eigenaars doen in functie van hun aandeel in de gemene delen. Ben je al lange tijd eigenaar van een appartement dan kan wat je stortte in het reservefonds aanzienlijk zijn.
Op het moment dat je je appartement verkoopt kan je het bedrag dat je in het fonds stortte niet terugvragen. Dat bedrag is nu eenmaal gekoppeld aan je appartement. Het blijft in het fonds zitten. Diegene die het appartement van je koopt geniet verder van de bedragen die jij in het reservefonds stortte. Wil je het geld toch terug, dan kan je met de koper van je appartement overeenkomen dat die je je aandeel in het reservefonds terugbetaalt. Doe je dat niet, dan kan de koper zeggen dat het aandeel in het reservefonds begrepen was in de aankoopprijs.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

(bron omslagfoto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier