Liefde in tijden van corona: we swipen langer en krijgen meer matches

Nooit eerder maakten we zoveel gebruik van datingapps of datingwebsites als tijdens de coronapandemie. 60 procent van de Tinder-gebruikers zegt eenzaam te zijn en zit langer op de app dan voorheen. “Met valentijn is de confrontatie met het alleen-zijn erg groot”, klinkt het bij Parship.

“Wereldwijd werd Tinder al meer dan 505 miljoen keer gedownload”, vertelt Benjamin Puygrenier, communicatieverantwoordelijke voor Tinder in de Benelux. “Onze app wordt in 190 landen gebruikt. Elke week leiden de vele matches tot 1,5 miljoen dates. Meer dan de helft van de Tinder-gebruikers is tussen 18 en 25 jaar oud. Corona zorgde voor pieken in het gebruik van Tinder. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de leden aangaf zich eenzaam te voelen. Sinds de pandemie zijn gebruikers langer op de app actief dan daarvoor. Zo steeg de gemiddelde swipe -activiteit met 15 procent, werden 19 procent meer berichten verstuurd en noteerden we 42 procent meer matches per Tinder-gebruiker dan pre-corona. Zowat de helft van de Tinder-leden deed tijdens de pandemie minstens één videochat met een match , 40 procent is van plan om video te blijven gebruiken, ook wanneer de pandemie voorbij is. De komende tijd blijven we investeren in nieuwe interactiemogelijkheden voor onze gebruikers. Ook in de aanloop naar valentijn zien we elk jaar een piek in het gebruik. Zo was Valentijnsdag 2021 een van onze topdagen met meer dan 3 miljard swipes op één dag wereldwijd.”

Perfecte crush

In tegenstelling tot Tinder communiceert datingapp Happn, die werkt met mogelijke contacten in je buurt, wel specifieke cijfers voor ons land. “Wereldwijd heeft Happn 117 miljoen gebruikers, in België gaat het om meer dan één miljoen mensen”, zegt PR-manager Claire Rénier. “De meeste gebruikers zijn tussen 25 en 34 jaar oud. De top 5 van steden waar de meeste crushes plaatsvinden zijn Brussel, Antwerpen, Charleroi, Luik en Gent. Wil je je kansen op een perfecte crush verhogen, gebruik de app dan op zondagavond rond 18 uur wanneer de activiteit het hoogst is. Om de ervaring voor de Happners te optimaliseren, werd in oktober de mogelijkheid gelanceerd om een gesproken boodschap van twee minuten aan hun bio toe te voegen.”

Summer of love

Dat veel mensen een partner zoeken richting valentijn, merkt men ook bij de datingwebsite Parship. “De eerste twee maanden van het jaar is het altijd piekseizoen”, vertelt Chris Verlinden, vice-president van Parship België. “Net zoals met kerst is de confrontatie met het alleen-zijn groot rond valentijn. Bij Parship gaan we voor een veilige en aangename datingomgeving, weg van het oppervlakkige. We matchen mensen op basis van een persoonlijkheidstest. 38 procent van onze leden vindt via ons een partner waar ze bijblijven. We bieden contracten aan voor 6, 12 of 24 maanden. De periode om een levenspartner te vinden bedraagt gemiddeld tussen 6 en 12 maanden. Er zijn er ook al die na één maand de ware vinden, maar dat zijn lucky shots . Zeker tijdens het eerste covidjaar 2020 was er een echte explosie van leden. Begin 2021 zagen we even een dating-moeheid, vooral omdat mensen het beu waren om voortdurend te zoomen. Dat heeft zich in de loop van het jaar wel weer hersteld. Als de coronamaatregelen de komende maanden verder versoepelen, zullen we tijdens de zomer ongetwijfeld opnieuw een piek krijgen, want mensen zullen zich vrijer voelen om weer met iemand af te spreken. Laat die summer of love maar komen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier