Een op de drie bouwondernemers zegt niet meer bereid te zijn om nog studenten te werk te stellen omdat ze te duur zijn geworden. (foto Getty Images) © sturti Getty Images

Bouwondernemers annuleren beter betaalde jobstudenten

Om meer jongeren naar de bouwsector te leiden, worden jobstudenten in de bouw sinds twee jaar beter betaald. De maatregel blijkt echter het omgekeerde effect te hebben.

Werkgevers en vakbonden spraken voor jobstudenten in de bouwsector enkele nieuwe zaken af. Ze mogen op zaterdag werken, ook studenten zonder bouwopleiding kunnen in de bouw terecht en het studentenloon is opgetrokken naar het minimumloon in de bouwsector. Een jobstudent in de bouw verdient nu 17,157 euro per uur, ongeacht de opleiding. Voorheen was dat 11,345 euro per uur voor wie een bouwopleiding volgde en 10,470 euro per uur voor studenten zonder bouwopleiding. “Bedoeling was om meer jongeren naar de bouw te lokken en hen te laten proeven van onze sector”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Het finale doel is uiteraard hen in de sector te werk te stellen, want de bouw heeft nog altijd nood aan nieuwe mensen.” Uit een bevraging van Bouwunie bij haar leden blijkt echter dat de maatregel het omgekeerde effect heeft. 22 procent van de bouwondernemers annuleerde zijn jobstudent deze zomervakantie omdat de studentenbarema’s werden afgeschaft. Een op de drie zegt niet meer bereid te zijn om nog studenten te werk te stellen omdat ze te duur zijn geworden. 65 procent vindt de opwaardering van de studentenlonen geen goede maatregel om instroom in de bouw te creëren.” De cijfers bevestigen dat ook. Volgens Constructiv waren er in de zomer van dit jaar 6.419 jobstudenten in de bouw in ons land, of 937 minder dan twee jaar daarvoor.

Onrust op de werkvloer

“De opwaardering van het studentenloon in de bouw is haar doel dus volledig voorbij geschoten”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “In plaats van meer mensen aan te trekken, haken werkgevers af. Er dreigt ook onrust te komen op de werkvloer zelf, bijvoorbeeld wanneer twee broers in hetzelfde bedrijf werken, de ene als jobstudent, de ander als werknemer aan het minimumloon. Omdat het studentenloon anders belast wordt, zal de student op het einde van de maand netto meer overhouden dan de werknemer. Zoiets veroorzaakt natuurlijk wrevel.”

Bouwunie zal binnen het paritair comité van de bouw, waar werkgevers en vakbonden vertegenwoordigd zijn, dan ook een evaluatie van de maatregel vragen. “We moeten zoeken naar een realistische oplossing. De studentenlonen verlagen, zal heel moeilijk zijn, maar de minimumlonen van werknemers verhogen, is ook geen piste. We willen samen met de vertegenwoordigers van de werknemers naar een goede oplossing zoeken zodat het in de toekomst voor werkgevers in de bouwsector weer haalbaarder is om studenten in te schakelen.” (VVHR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier