Amina El Hichmani Vandenheuvel: “De verhalen die ik hoor zijn hallucinant. Van apengeluiden in het voetbal tot leerlingen die geen hoofddoek mogen dragen op school.” (GF)

Vandaag is er een antiracismebetoging in Brussel: “Discriminatie is nog steeds overal. Minimaliseer het niet”

Vandaag komen organisaties, activisten en gewone burgers uit het hele land op straat om te demonstreren tegen racisme, discriminatie en de hardnekkige ongelijkheid in de samenleving. “Gelijke rechten voor iedereen. Dat is het signaal dat we aan de wereld willen geven”, aldus Sarah Scheepers, woordvoerster van Platform 21/03, medeorganisator van de betoging.

“Discriminatie en racisme zijn een dagelijkse realiteit voor steeds meer mensen in onze samenleving. Eén op zes bedrijven discrimineert op basis van afkomst of huidskleur, en ook fysiek geweld en structurele uitsluiting nemen alsmaar toe.” Aan het woord is Sarah Scheepers, woordvoerster van het Platform 21/03, een van de organisatoren van de nationale antiracismebetoging van vandaag in Brussel. Ze waarschuwt voor de opkomst van extreemrechts en de normalisering van haatspraak in de media. Daarom wil ze iedereen oproepen om vanmiddag massaal naar Brussel af te zakken. “We moeten duidelijk maken dat racisme en discriminatie niet door de beugel kunnen. We mogen het niet banaliseren of normaliseren. Gelijke rechten voor iedereen. Dat is het signaal dat we aan de wereld willen geven.”

Het is weer de eerste keer sinds voor de coronacrisis dat er een nationale antiracismebetoging is in ons land. De voorbije jaren kwamen organisaties en mensen in verschillende steden bij elkaar om te demonstreren tegen racisme en discriminatie. Dit jaar besloten de organisatoren om een gezamenlijke vuist te maken in de hoofdstad. “Dit is op politiek vlak een heel belangrijk jaar, zeker met de verkiezingen en een eventuele doorbraak van Vlaams Belang in Vlaanderen”, verklaart Sarah Scheepers, woordvoerster van Platform 21/03. “Ook elders in de wereld is de dreiging van extreemrechts zeer reëel, en we weten maar al te goed dat de oplossingen allesbehalve van hun kant zullen komen.”

De betoging start om 12 uur aan het Albertinaplein (Centraal Station). Daar zijn toespraken en om 13 uur start ook een concert.

Info: www.platform2103.be

Uitspraken

Ook andere geëngageerde demonstranten dragen een soortgelijke mening uit. Amina El Hichmani Vandenheuvel, voorzitter van de Antwerpse jongerenafdeling van de PVDA en kersverse nieuwkomer in de Antwerpse politiek, kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de straat op te trekken voor je mening. “Het verbaast me hoe alomtegenwoordig racisme vandaag nog steeds is”, zegt ze. “De verhalen die ik hoor onder jongeren zijn soms hallucinant. Van apengeluiden in het (jeugd)voetbal tot leerlingen die geen hoofddoek mogen dragen op school: discriminatie is nog steeds erg aanwezig.” Wat haar vooral frustreert, is dat de politiek geen oren lijkt te hebben naar dergelijke verhalen. “Het voelt alsof jongeren genegeerd worden door onze politici. Keer op keer bewijst onderzoek nochtans dat racisme alomtegenwoordig is in de samenleving. Alleen ontkennen of minimaliseren de meesten het.” Ze wijst onder andere op de racistische uitspraken van de ex-voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, die volgens onze jongste peiling ondanks zijn afwezigheid in de Belgische politiek nog steeds door de hoofden van vele Vlamingen spookt. “Dat zulke uitspraken uit de mond kwamen van een leider van een progressieve partij, toont aan hoe diep ingebed racisme is in onze samenleving.”

Gelijkheid

2024 kan wel eens het jaar worden waarin extreemrechts definitief doorbreekt, ook bij ons. Dat is volgens de demonstranten alleen maar slecht nieuws. “In een verkiezingsjaar is het net extra belangrijk om mee te betogen”, weet Nadia Cornejo, de Franstalige woordvoerster van Greenpeace Belgium. “De dreiging van extreemrechts baart me grote zorgen, zeker als woordvoerster van een milieuorganisatie. Zij staan voor onderdrukking en dominantie, wij voor internationale solidariteit. Daarom moeten we als ecologisten op straat komen voor gelijkheid. Nu meer dan ooit.”

Signaal geven

Die mening deelt ook Dago De Smet, coördinator communicatie bij Curieus vzw. “Als organisatie staan we voor gelijke kansen en anti-discriminatie. Daarom mogen we vandaag zeker niet ontbreken op de betoging”, stelt hij. De coördinator vindt ook dat sociaal en politiek engagement meer moet zijn dan enkel video’s delen op sociale media. “Het is uiteraard veel makkelijker om een video op TikTok te liken dan om ‘s ochtends af te zakken naar Brussel terwijl je nog herstelt van een kater.” Hoewel hij zelf niet regelmatig naar protestmarsen gaat, komt hij vandaag maar al te graag mee betogen. “Natuurlijk gaat het vandaag om een onderwerp dat me na aan het hart ligt. Ik moedig ook iedereen aan om te proberen naar een betoging te gaan als je echt geeft om een bepaald maatschappelijk onderwerp. Zal door een betoging het probleem plots verdwijnen? Natuurlijk niet, dat is het punt ook niet. Het doel van een betoging is om een signaal te geven: naar onze beleidsmakers, de samenleving, noem maar op. Het toont aan dat we nog altijd aandacht moeten hebben voor racisme en discriminatie, en dat we er zo snel mogelijk iets moeten aan doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier