Sinds de troonsafstand van Albert II is het echtpaar écht met pensioen en zijn ze door hun vele reizen bijna nooit meer in België. (foto Belga) © BELGA

Koningspaar viert op 2 juli briljanten huwelijk: 65 jaar Albert & Paola in vijf bepalende momenten

Komende dinsdag, 2 juli, is het precies 65 jaar geleden dat koning Albert en koningin Paola elkaar het ja-woord gaven. Koningshuiskenner Jo De Poorter heeft een nieuw boek over hen uit en markeert voor ons vijf bepalende momenten voor hun huwelijk.

1. “Een belangrijk gegeven dat de relatie van Albert en Paola heeft bepaald, is het feit dat ze allebei erg jong waren toen ze een ouder verloren. Albert was pas 1 jaar toen in 1935 zijn moeder, koningin Astrid, verongelukte. Paola verloor op 9-jarige leeftijd haar vader, prins Fulco Ruffo di Calabria. Het gevolg is dat hij zijn hele leven een onvervulde hunkering naar een moederfiguur heeft gehad en dat zij heel erg de behoefte had aan een vaderfiguur. Dat heeft de keuze voor elkaar heel erg beïnvloed, maar het is geen goede basis voor een huwelijk, zoals later ook is gebleken.”

2. “Albert en Paola hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de receptie bij de kroning van paus Johannes XXIII, op 4 november 1958. Daar blijkt hoe hun hoge adellijke afkomst – een gewone sterveling kwam niet op die receptie – bepalend is geweest voor hoe snel ze bij elkaar gekomen zijn en hoe snel ze getrouwd zijn. Zonder die zware last, het gewicht van de kroon, zoals ik het in mijn boek omschrijf, hadden ze elkaar nooit ontmoet en waren ze wellicht nooit met elkaar getrouwd.”

3. Heel belangrijk voor hun huwelijk was ook het koningschap van Albert, vanaf 1993. “Dat hebben ze twintig jaar samen uitgevoerd en zonder de steun van Paola zou hij dit niet gekund hebben”, vervolgt Jo De Poorter. “Albert had het koningschap een jaar eerder al aanvaard, toen Boudewijn een zware hartoperatie moest ondergaan en zijn broer had gevraagd om het van hem over te nemen, mocht het fout uitdraaien. Het was dus een afspraak tussen twee broers.”

4. Toen paus Benedictus op 28 februari 2013 besloot om af te treden, heeft dit Albert aan het denken gezet om zijn functie neer te leggen. “Eerder dat jaar waren ook Beatrix van Nederland en Juan Carlos van Spanje afgetreden. Albert was toen in zijn 80ste levensjaar en ook die troonsafstand is een kanteling in hun relatie geweest. Het veranderde hun leven enorm. Sindsdien zijn Albert en Paola echt met pensioen en door hun eeuwigdurende reizen bijna nooit meer in België.”

5. Dat een laatste bepalend moment voor hun huwelijk zich in het jaar 1250 situeert, lijkt misschien vreemd, maar dat is het niet, meent Jo De Poorter. “In dat jaar werd Sigerio Ruffo di Calabria geboren, stamvader van de familie van Paola. Dat zij uit een dergelijke oeroude katholieke adellijke familie stamt, heeft ervoor gezorgd dat zij altijd onverzettelijk is geweest in het aanvaarden van de buitenechtelijke dochter van Albert, Delphine Boël. Toen dat geheim op de straatstenen lag, was Paola niet zozeer bezorgd om wat dat betekende voor België, maar wel voor de reputatie van haar familie in Italië. Voor de Italianen is Paola de enige levende Italiaanse koningin die ze nog hebben: la regina Paola.”

Paola (22) en Albert (25) op hun huwelijksdag in 1959. (foto Belga)
Paola (22) en Albert (25) op hun huwelijksdag in 1959. (foto Belga) © BELGA

Het boek ‘Albert & Paola, het geheim van de liefde’ van Jo De Poorter ligt nu in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier