© NurPhoto via Getty Images

Vannacht worden in Hollywood de Oscars uitgereikt: “Het zou een verrassing zijn mochten er geen verrassingen zijn”

Vannacht worden in Hollywood voor de 96ste keer de Oscars uitgereikt. Of we in deze woelige tijden grote politieke speeches mogen verwachten, is nog maar de vraag. “Het hangt ervan af wie er wint”, zegt Hollywood- en filmkenner Greet Ramaekers, die traditiegetrouw alles van dichtbij volgt. “Maar het zou een verrassing zijn mochten er geen verrassingen zijn.”

Greet Ramaekers: ze was nog jong toen ze het Limburgse Achel inruilde voor een carrière in Hollywood, waar ze al snel vrede nam met een rol in de schaduw van zij die constant in de spotlights staan. En zo werd ze kind aan huis bij de sterren. Over haar leeftijd blijft ze liever vaag. In Hollywood is ageism, leeftijdsdiscriminatie, een even grote zonde als racisme en seksisme. Ze vertelt dat ze niet zo’n fan was van Barbie. “Ik zag de film samen met Erik Van Looy. Telkens wanneer hij in Los Angeles vertoefde, gingen we samen naar de bioscoop. Toen ik deze zomer toevallig in Oostende was, kwam hij plots op me afgefietst: ken je geen mensen meer of wat? We zijn toen meteen samen naar Barbie gaan kijken. Erik is zelfs even in slaap gevallen. Nee, het was ook niet mijn film. Hoewel Ryan Gosling erin zit, één van mijn lievelingsacteurs.”

En dat heeft een reden. “Toen La La Land destijds uitkwam, waren mijn ouders in Hollywood voor de uitreiking van de Golden Globes (Greet zat tot voor kort in het bestuur van de film- en televisieawards, red.). Maar mijn papa kende al die vedetten niet. Hij heeft in zijn leven hoop en al tien films gezien. Op een gegeven moment stond hij er te praten met Ryan Gosling. En wat doe jij in het leven?, vroeg hij hem. Ik zei tegen mijn vader: wil jij een foto met hem? Hij schudde van neen. En hij vroeg aan Ryan: wil jij een foto met mij? Hij had geen idee tegen wie hij bezig was. Ryan is een heel gewone kerel, heel natuurlijk. Maar als Barbie iets wint, zal het wellicht voor regisseur Greta Gerwig zijn, die genomineerd is voor beste scenario.”

Geen Belgische nominaties

Greet stond de voorbije jaren vaak op de rode loper van de Oscars. Vroeger deed ze er interviews voor haar rubriek op Prime, Greet in Hollywood, of voor de website van de Golden Globes. “Maar er zijn geen Belgische nominaties en ook bij de Oscars draait het almaar meer om geld. Een plekje op de rode loper wordt bijna onbetaalbaar”, zegt ze.

“Ook bijde Oscars draait het almaar meer om geld. Een plekje op de rode loper wordt onbetaalbaar”

Alles is commercie in Hollywood. Daar werden de Golden Globes in het verleden nog meer van beticht. In de aanloop naar de uitreikingen zouden de bestuursleden bedolven zijn onder de cadeaus. Sinds kort zetelt Greet niet meer in het bestuur. De Golden Globes werden eind vorig jaar overgenomen door een private investeerder en de organisatie wordt helemaal hervormd.

Met DiCaprio in Chateau Marmont

“Na de vakantie groeit de hele industrie traditioneel naar de awardshows toe. De laatste drie maanden van het jaar was hotel The Four Seasons in Beverly Hills zowat mijn kantoor”, lacht Greet. “Toen zagen we drie films per dag en kregen we exclusieve toegang tot de cast en de makers van de films. Ja, we werden verwend. Veel films zagen we in de IPIC in Westwood, een exclusieve bioscoop met relaxzetels waar je maar op een knopje hoeft te drukken en de champagne komt eraan. En ja, soms kregen we wat geschenken, maar het mooiste geschenk waren de films”, benadrukt ze.

En de winnaars zijn

Als Hollywoodkenner waagt Greet zich op onze vraag ook aan een pronostiek.

Beste film

“Het zou een verrassing zijn als Oppenheimer niet de beste film wordt. Al mag van mij Zone of Interest winnen. Die heb ik met ingehouden adem bekeken.”

Beste regisseur

“Deze zal voor Christopher Nolan zijn, de regisseur van Oppenheimer. Nog zo’n aardige man en een echte crack.”

Beste actrice

Emma Stone was waanzinnig goed in Poor Things, al kan het zijn dat Lily Gladstone wint voor Killers of the Flower Moon, vooral dan om te bewijzen dat de Oscars best divers zijn. Maar Sandra Hüller was voor mij de vrouw van het filmjaar, met haar vertolkingen in Anatomy of a Fall en Zone of Interest.

Beste acteur

“Wellicht wint Cillian Murphy voor Oppenheimer, maar ik hoop op Paul Giamatti. The Holdovers (in België uitgekomen onder de naam Winter Break) was mijn favoriete film.”

“En natuurlijk, het was leuk om met een select gezelschap uitgenodigd te worden door Leonardo DiCaprio in het Chateau Marmont. Ik herinner me dat al mijn collega’s bij een promodrink voor A Star is Born rond Lady Gaga hingen, waardoor ik rustig een praatje kon slaan met Bradley Cooper. Van mij mag hij straks een prijs winnen voor Maestro. Niet mijn favoriete film, maar ik vond de relatie waar het om gaat, tussen Leonard Bernstein, de man die hij speelde, en zijn vrouw heel mooi. Bernstein was voor de mannen, maar hield ook van zijn vrouw. Er zit één zin in waar ik me helemaal in kan vinden:I just wanna love. I want to love everyone. Daar zegt hij het: het gaat er niet om of hij met een man of een vrouw is, hij wil gewoon graag zien”, besluit Greet.

De Academy Awards, zoals de Oscars officieel heten, worden vannacht uitgereikt in het Dolby Theatre in Los Angeles. Jimmy Kimmel presenteert de show, die vanaf middernacht tot 3 uur onze tijd duurt. De Amerikaanse zender ABC zendt het hele evenement uit, de livestream kan je bekijken op hun website abc.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier