Je kan een mannelijke huismus onder meer herkennen aan zijn grijze kruin, kastanjebruine mantel en grijs-witte onderzijde. (foto Getty) © picture alliance dpa/picture alliance via Getty Images

Tel vandaag een kwartiertje huismussen

Vogelbescherming Vlaanderen roept iedereen dit weekend op om huismussen te tellen. Zo wil men de toestand van deze bedreigde soort in beeld brengen.

Vogelbescherming Vlaanderen riep de huismus uit tot Vogel van het jaar 2024. De laatste jaren daalde de populatie met 42 procent en de huismus staat ook als kwetsbaar genoteerd op de Vlaamse Rode Lijst. Niet alleen het aantal huismussen daalt, ook de grootte van de huismuskolonies slinkt en dat is nefast voor het overleven van de soort. “We tellen ondertussen al meer dan 20 jaar de huismussen in Vlaanderen”, vertelt June Heene van Vogelbescherming Vlaanderen. “We moeten helaas vaststellen dat het merendeel van onze tuinen slecht scoort op huismusvriendelijkheid. In slechts 20 procent van de locaties werd een optimale grootte van huismusgroepen van minstens 10 paren geregistreerd. Grote kolonies met meer dan 20 huismusparen, kwamen vorig jaar slechts bij 4,5 procent van de tellingen voor. Er zijn ook grote regionale verschillen. Bij de provinciehoofdsteden scoren Brussel en Leuven slecht, bij de kleinstedelijke gebieden is dat het geval voor Sint-Niklaas. Gent, Dendermonde, Tongeren en Oostende scoren dan weer beter, maar toch haalt geen enkele stad of gemeente meer dan 25 procent huismusgroepen van meer dan 10 paren.”

Mannetjes tellen

“Door elk jaar te tellen, kunnen we de evolutie van de huismus op de voet volgen een maatregelen nemen”, vervolgt June Heene. “Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meetellen. Zelfs wanneer je in je tuin geen huismussen telt, is dat belangrijke informatie voor onze onderzoekers.” Hoe tel je de huismussen? Tel gedurende een kwartier het aantal huismussenmannetjes in je tuin. Hoe je die kunt herkennen, lees je op de website. Geef het maximum aantal mannetjes door dat je tegelijkertijd hebt geteld. Zie je bij het begin van je telling vijf mannetjes, en even later drie, geef dan vijf door als aantal, geen acht.

Info: www.vogelbescherming.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier