Voor de eerste keer op kot: Mo, Marieke en Jana: “We gaan de tijd van ons leven tegemoet”
Nu de hogescholen en universiteiten het nieuwe academiejaar gestart zijn, trekken wekelijks opnieuw tienduizenden jongeren naar hun kot in een van onze studentensteden. Mo De Muynck, Marieke Degrande en Jana van der Velden doen dat voor het eerst. “Ik voel wel een gezonde spanning…”
Jana van der Velden uit Oud-Heverlee studeert in Leuven: “Mijn ouders vinden dat ik dit niet mag missen”
Jana van der Velden (19) gaat voor het eerst op kot, maar start wel haar tweede academiejaar. “Ik heb altijd geweten dat ik later iets met kinderen of jongeren wou doen. Ik volgde humane wetenschappen aan het Heilig Hartinstituut in Heverlee en heb getwijfeld of ik daarna een lerarenopleiding of sociale readaptatiewetenschappen zou volgen. Ik koos het laatste en studeer aan hogeschool UCLL in Leuven. Daarna zou ik graag nog een opleiding volgen. Jeugdcriminologie of toch de lerarenopleiding: ik ben er nog niet uit.”
Jana woont in Oud-Heverlee, op slechts zes kilometer van Leuven. “Toch wou ik graag op kot gaan en ook mijn ouders wilden dat. Niet omdat ze mij het huis uit willen (lacht), maar gewoon omdat ze vinden dat ik dit niet mag missen. Ook zij hebben hun studententijd op kot beleefd en blikken daarop terug als een onvergetelijke tijd.”
Dat Jana vorig jaar nog niet op kot ging, was een bewuste keuze. “Ik ben graag thuis bij mijn gezin. Ik wou eerst de nieuwe ervaring van de hogeschool op mij laten afkomen, voor ik de stap zette naar het kotleven. Een goeie keuze. Alles was nieuw, dus ik was blij dat ik kon thuiskomen in mijn vertrouwde omgeving. Nu ben ik ook een jaartje ouder en klaar om zelfstandiger te leven. Nog meer op eigen benen staan en natúúrlijk ook om eens een feestje mee te pikken en dan op mijn eigen kot te kunnen slapen. Dat is toch nog iets heel anders dan ’s avonds terug naar huis moeten.”
“Natuurlijk ook wel handig om af en toe een feestje mee te pikken”
Het nieuwe academiejaar start morgen, maandag 23 september. “Vandaag sta ik met mijn medespeelsters van damesvoetbalclub KVC Kessel-Lo achter de tap tijdens de voetbalwedstrijd OHL-Kortrijk. De match begint om 19.15 uur. Na mijn werk daar, trek ik de ring van Leuven over om voor het eerst op mijn kot te slapen. Spannend!”
Mo De Muynck uit Nieuwpoort studeert in Gent: “Ik wil aan mijn ouders tonen dat ik het kan”
Mo De Muynck (17) uit Nieuwpoort gaat op kot in Gent. Hij volgde de voorbije vier jaar humane wetenschappen aan het atheneum van Veurne en dat van Nieuwpoort. Over zijn studiekeuze bestond geen twijfel. Sterker zelfs, Mo weet al sinds het tweede middelbaar welke richting hij uit wil. Hij maakte enkel nog de overweging: hogeschool of unief. Uiteindelijk is het dat laatste geworden. Morgen start Mo zijn bachelor psychologie aan de universiteit van Gent. Met een master erbij, goed voor vijf jaar student-in-Gent. “In het atheneum in Veurne had ik een supergoeie leerkracht Johan Desmadryl voor het vak psychologie. Hij kon me echt begeesteren, waardoor ik verliefd werd op psychologie”, begint Mo.
Na zijn studies wil hij psycholoog worden met een zelfstandige praktijk. “Welke richting ik precies uit wil, zal de toekomst uitwijzen. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Maar ik kijk er écht naar uit om straks in een aula te zitten met allemaal gelijkgestemden die voor psychologie kiezen. Mensen die dezelfde passie delen, want behalve mijn mama ken ik niemand die dezelfde interesse deelt en waarmee ik kan bijpraten over psychologie en filosofie.”
“Ik hoorde de verhalen van mijn broers en wist meteen: dit wil ik ook”
Dat hij op kot wou, ook dat wist Mo al van jongs af. “Mijn broers zijn tien jaar ouder. Ik hoorde hun verhalen en wist dat ik dit ook wou later. Ik voel nu wat gezonde spanning, maar ik ga ervan uit dat ik de beste tijd van mijn leven tegemoet ga. Het zelfstandig zijn, tonen aan mijn ouders dat ik het kan, de vrijheid, nieuwe mensen leren kennen, de stap van de kleine gemeenschap in Nieuwpoort naar een stad als Gent… Tijdens de week leven en studeren in een stad als Gent, om dan elk weekend terug thuis te komen aan zee… Geef toe, dat is toch het beste van twee werelden?”
Marieke Degrande uit Gent studeert in Antwerpen: “Dat dagelijks pendelen was echt niet te onderschatten”
Marieke Degrande (18) pendelde vorig jaar tussen haar thuisstad Gent en Antwerpen, de stad waar ze studeert. Dit jaar gaat ze op kot. “In het middelbaar volgde ik de richting Latijn-moderne talen aan het Freinetatheneum De Wingerd in Gent. De Engelse les vond ik altijd super interessant, maar toch twijfelde ik heel lang tussen kunstwetenschappen aan de universiteit van Gent of taal- en letterkunde aan de unief van Antwerpen. Die richting kan je ook volgen aan de universiteit van Gent, maar dan moet je twee talen kiezen. In Antwerpen kan je Engels combineren met het vak theater, film en literatuur. Uiteindelijk heb ik gekozen voor taal- en letterkunde, want ik zou het Engels te veel missen. Ik schreef me vorig jaar pas op 5 september in aan Universiteit Antwerpen. Veel te laat om nog een kot te zoeken, maar het was sowieso ook de afspraak met mijn ouders dat ik een jaartje zou pendelen.”
Dat pendelen was overigens niet te onderschatten, weet Marieke. “Veel van Antwerpen heb ik niet gezien. ’s Morgens vertrekken met de trein, de lessen volgen om ’s avonds terug te treinen. Veel meer was het niet. Vooral in de winter was het lastig om te pendelen. Je vertrekt wanneer het donker is en je komt thuis als de avond gevallen is. Om nog maar te zwijgen over de vele vertragingen. Gelukkig had ik een klasgenoot die dagelijks met mij meereisde.”
“Ik kijk er ook wel naar uit om Antwerpen als stad te ontdekken”
In het tweede semester begon Marieke uit te kijken naar een kot. “Samen met twee vriendinnen uit Gent gaan we op kot in een huis met zes kamers, een gemeenschappelijke keuken en badkamer. Best wel spannend en ik kijk er ook naar uit om Antwerpen als stad te ontdekken. Ik zou graag op Erasmus gaan in een van de komende jaren, het kotleven lijkt me daarvoor de ideale opstap.” (Bieke Cobbaert)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier