Mag je huurder je huis onderverhuren?
Je huurder wil een deel van je huis onderverhuren. Mag hij dat doen zonder je akkoord? Katelijne D’Hauwers van Verenigde Eigenaars legt uit wat de spelregels zijn.
Je huurder heeft je akkoord nodig om je woning onder te verhuren. Bij een discussie moet hij bewijzen dat je je toestemming gaf. Verhuurt hij onder zonder je akkoord dan kan je je verzetten. Je kan eventueel bij de vrederechter de ontbinding van de huur vragen.
Als je huurder onderverhuurt moet hij een aantal spelregels naleven. Hij mag maximaal verhuren voor de resterende duur van de hoofdhuur. Bovendien mag hij maar een deel van de woning onderverhuren en moet hij de rest als hoofdverblijfplaats blijven gebruiken. Hij moet de onderhuurder er ook van op de hoogte brengen dat hij zelf geen eigenaar maar huurder is.
Als jij de huur opzegt moet je huurder op zijn beurt binnen de 15 dagen de onderhuurder daarvan op de hoogte brengen en hem verwittigen dat de onderhuur op dezelfde datum eindigt. Zegt je huurder de hoofdhuur op, dan moet hij aan de onderhuurder een opzegtermijn van minstens 3 maanden geven samen met een afschrift van de opzegging die hij aan jou richt. Hij moet dan aan de onderhuurder een vergoeding betalen van drie maanden huur.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier