Moet je huurder poetsen bij het einde van de huur?

Mag je als verhuurder vragen dat je huurder je huurhuis gepoetst achterlaat bij het einde van de huur? Katelijne D’Hauwers van Verenigde Eigenaars legt de spelregels uit.

Je kan in het huurcontract dat je met je huurder afsluit een bepaling opnemen die aangeeft hoe hij de woning dient achter te laten. Zo kan je bijvoorbeeld vragen dat je huurder de woning volledig poetst. Ook als je geen contractuele bepaling opnam kan je vragen dat je huurder al zijn spullen en afval uit het huis meeneemt en dat hij dat proper achterlaat. Zorg er wel voor dat je een omstandige plaatsbeschrijving opmaakt bij het begin van de huur. Doe je dat niet dan zou je huurder kunnen zeggen dat hij de woning in dezelfde vieze toestand ter beschikking gesteld kreeg.

Is de woning niet proper bij het einde van de huur, tracht dan met je huurder tot een regeling te komen. Hierbij kan je bijvoorbeeld overeenkomen dat je als verhuurder een deel van de huurwaarborg krijgt toebedeeld of dat een poetsfirma wordt ingeschakeld om op kosten van je huurder de woning te poetsen. Zorg minstens voor een tegensprekelijke afsluitende staat waaruit de toestand van de woning blijkt, waarna je –desgewenst- de zaak kan voorleggen aan de vrederechter.

 

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier