Moet je je stoep vrijmaken als het sneeuwt of ijzelt?

Het is zover! We hebben er lang op zitten wachten, maar de eerste winterprik liet zich gisteren en vandaag eindelijk voelen. Een veelgestelde vraag op zo’n moment is ‘Ben je verplicht om je stoep te ruimen als die glad ligt door sneeuw of ijzel? Welke risico’s loop je als je dat niet doet?’. Wij zochten het uit!

In de gemeente of stad waar je woont bestaat allicht een politiereglement dat je die verplichting oplegt. Hou je je hier niet aan, dan riskeer je een boete die maar liefst tot 250 euro kan gaan. Vaak krijg je eerst een waarschuwing. Komt er iemand ten val op je stoep omdat je die niet vrijmaakte, dan riskeer je bovendien aansprakelijk te worden gesteld voor de schade van het slachtoffer. Als je een familiale verzekering hebt kan je daar aangifte doen. Je kan wel een franchise moeten betalen.

Redelijkheid

De verplichting om je stoep te ruimen bestaat ook als je in een appartementsgebouw woont. In dat geval bepaalt het politiereglement allicht welke bewoners moeten zorgen voor het vrijmaken. Ook binnen het appartementsgebouw zelf kunnen afspraken gemaakt worden over welke bewoner de stoep moet ruimen.

Je mag de verplichting in redelijkheid bekijken. Zo kan men bijvoorbeeld niet van je verwachten dat je midden in de nacht of ‘s morgens heel vroeg opstaat om je stoep sneeuw- of ijsvrij te maken.

 

Jan Roodhooft,
advocaat (
www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier