Moeten we de boerkini toelaten in openbare zwembaden?

Moeten we aanvaarden dat de boerkini – het allesverhullende badpak voor moslima’s – gedragen wordt in openbare zwembaden? Tijdens De Zevende Dag bogen drie vrouwen met buitenlandse roots zich over deze delicate kwestie.

Nadia Sminate.
Nadia Sminate.

NV-A-parlementslid Nadia Sminate zat als fervente tegenstandster van de boerkini tegenover advocate Sevda Karsikaya terwijl Ihsane Chioua Lekhli het gesprek in goede banen leidde.
Karsikaya weerlegde het vaak gehoorde argument dat boerkini’s onhygiënisch zouden zijn door er op te wijzen dat ze uit hetzelfde materiaal als gewone badpakken worden vervaardigd. Ze benadrukte dat het om godsdienstvrijheid ging en dat die niet mocht ingeperkt worden.

Boerkini niet en duikerspak wel?

De boerkini zou zelfs bijdragen tot de integratie omdat de moslima’s die voor dit badpak kiezen anders nooit naar een zwembad zouden gaan. Dit argument deed al heel wat wenkbrauwen fronsen, maar de advocate verloor al haar geloofwaardigheid door de boerkini te vergelijken met een duikerspak en een wetsuit voor surfers. “En daar heeft toch niemand problemen mee?”, besloot ze.

Nadia Sminate wist niet waar ze het had. “Deze vergelijking is totaal absurd”, repliceerde ze. “En ik begrijp niet dat gelijkheid tussen mannen en vrouwen ondergeschikt wordt gesteld aan godsdienstvrijheid. Onverdoofd slachten kan verboden worden op basis van dierenrechten, maar zwemmen in een boerkini kan niet verboden worden op basis van vrouwenrechten?”

Boerkini3

Een sterk argument, zo lijkt me. Trouwens: een vrouw die opkomt voor het recht op het dragen van een boerkini, het is alsof een schaap het recht op onverdoofd slachten zou verdedigen…

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier