Online kopen : je kan je bedenken

Bij een online aankoop beschik je meestal over een bedenktijd. Bart Van Brussel van de Economische Inspectie verduidelijkt de wettelijke spelregels.

Bedenktijd van 14 dagen. Bij een online aankoop beschik je over een bedenktijd van 14 kalenderdagen. Voor dienstenovereenkomsten begint deze termijn te lopen de dag waarop de overeenkomst wordt gesloten. Bij verkoopovereenkomsten start de termijn meestal op de dag waarop de goederen bij jou worden geleverd. Voor sommige goederen (bv. voedingswaren die snel bederven of verzegelde audio-opnamen waarvan de verzegeling verbroken is) geldt de bedenktijd niet.

Hoe je bedenken? Stuur aan de verkoper een aangetekende brief waarin je laat weten dat je je bedenkt. Je moet hiervoor geen reden opgeven. Sommige bedrijven bieden je de mogelijkheid om de herroeping via hun website te doen. Kijk dan na of je dadelijk van de verkoper een ontvangstbevestiging krijgt. Krijg je die niet, stuur de herroeping dan ook nog eens op via een aangetekende brief.

Als je je bedenkt moet je de goederen die je kocht in principe op jouw kosten terugsturen aan de verkoper, tenzij de verkoper aanbiedt om ze bij jou af te halen. Je moet dat doen binnen de 14 dagen. De verkoper moet de bedragen die je hem al betaalde terugstorten.

Jan Roodhooft, advocaat

(bron omslagfoto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier