Directeur redactie Pascal Kerkhove is overtuigd: “2021 wordt een jaar om nooit te vergeten”

Goeiemorgen,

In het leven is het aangenaam ontwaken als je bent waar je graag wil komen. Zullen we met zijn allen dan ook gewoon blij zijn dat het intussen zondag 3 januari is? Het vermaledijde jaar 2020 ligt definitief achter ons. Wat in dat jaar allemaal lastig, fout, vervelend of bedreigend was, is niet verdwenen maar achter elk nieuw begin schuilt ook een stukje afscheid. De kaap is gerond, de streep ligt achter ons. Het moet overigens lang geleden zijn dat een moment waar iedereen zo hard naar hunkerde zo rustig en sereen is gevierd. Het besef van de lonkende bedreiging was duidelijk groter dan de logische honger om elkaar massaal te omarmen en in het nieuwe jaar een goede gezondheid toe te wensen. Meer dan ooit zat die wens deze keer in de daad en niet in het woord. Een knap staaltje van echte solidariteit en een zoveelste bewijs dat het kwade best hardnekkig is maar het goede altijd met meer. Mij stemt het alvast hoopvol in ons traject naar het nieuwe normaal. Die weg wordt ongetwijfeld nog lang en even bochtig als hobbelig, maar wat is het leven waard zonder bochten? Achter veel hoeken loeren onderweg nog meer valkuilen, maar we zijn aan de winnende hand. Noem het maar ideale omstandigheden voor echte topsporters. Die rusten nooit op hun lauweren, wel integendeel. De Wout van Aerts of Kevin De Bruynes van deze wereld putten daaruit moed en extra energie om een wenkende zege definitief uit de brand te slepen. In onze gezamenlijke strijd tegen covid-19 is die mentaliteit een mooie bron van inspiratie. Als we daarnaast nog eens aantonen dat in moeilijke omstandigheden niet het slechtste maar wel het beste van de mens naar boven komt, dan vieren we over een jaar samen het meest wilde en bruisende nieuwjaarsfeest in lange tijd.

Dat wordt letterlijk en figuurlijk een knaller, al verkies ik ook in die omstandigheden de luwte van drie zachte kussen aan mijn echtgenote.

Het vooruitzicht is fantastisch, maar laat nog 362 dagen op zich wachten. In die tijd krijgt ieder van ons ook zijn of haar moment(en), soms individueel en dan weer in groep. Zelf word ik 60 en daarmee sluit ik een derde periode in mijn leven af. In die drie levensblokken van 20 jaar heb ik mijn lichaam en geest vaak overbelast, het wordt dus hoog tijd om beide wat meer rust te gunnen. Het is overigens niet zomaar een goed voornemen, maar een wezenlijk onderdeel van mijn punt 0 in het omgaan met corona. Ja, ik laat mij meteen vaccineren als het straks mijn beurt is, maar in mijn geluk om vandaag gezond te zijn en dat morgen te blijven, wil ik het lot niet verder tarten.

Wat 2021 mij nog brengt? Mijn mama wordt 89 én mijn tweede kleindochter wordt geboren. Twee unieke momenten van breekbare schoonheid, meer rek op het leven is amper denkbaar. Het creëert hoop, geeft moed en energie die ik graag met jullie deel. Een nieuw jaar lang, van zondag naar zondag. Samen met de redactie werken we hard om jullie trouwe zondagspartner te blijven met onze inmiddels bekende cocktail van informatie en inspiratie. Ook in 2021 blijft de zondag jullie dag, aan ons om met De Zondag die dag te verdienen.

En o ja, terwijl wij samen dag na dag sterker worden dan het virus, wint Greg Van Avermaet alsnog zijn Ronde van Vlaanderen, pakt Wout van Aert de groene trui in de Tour, wordt Remco Evenepoel olympisch kampioen en winnen de Rode Duivels in Londen het Europees kampioenschap.

2021 wordt een jaar om nooit te vergeten.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Twee weken extra om dit boek te kopen

Ik ben een trotse en dankbare schrijver van deze columns én het boek waarin er 50 van die mijmeringen werden verzameld. Om en bij de 2.500 boeken werden inmiddels verkocht. Dikke merci daarvoor. Op uitdrukkelijk verzoek wordt de aankoopperiode dan ook tot 16 januari verlengd. Onderaan deze pagina staat de bon waarmee je het boek in de Standaard Boekhandel kunt kopen voor de prijs van 4,99 euro. De opbrengst gaat naar Villa Voortman . Wie dat wil, kan ook online het boek nog aanschaffen via de webshop www.dezondag.be/fijnezondag

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier