Redactiedirecteur Pascal Kerkhove: “Beste Bart en Paul, beste dames en heren politici, in welke bubbel leven jullie?”

Goeiemorgen

Bart De Wever en Lionel Messi kennen elkaar niet, denk ik. Ze hebben ook niets met elkaar gemeen en tussen hun respectievelijke leefwerelden van het internationale topvoetbal en de Antwerpse, Vlaamse of Belgische politiek gaapt een diepe kloof. Wat beide mannen wel delen, is het onmiskenbare talent om in die aparte werelden de top te bereiken. Wie dat kan en doet, verwerft macht. Wat zij met die macht doen, weten we met mate. Wat die macht doet met hen, weten we niet. Ik durf daarbij te denken dat Bart De Wever Thé Lau kent, iets wat ik dan weer betwijfel van Lionel Messi. Het heeft zijn voor- of nadelen, maar in ons leven hoeven we niet langer iemand te kennen om met zijn of haar woorden geconfronteerd te worden. Zong de veel te vroeg gestorven Thé Lau wondermooi: ‘Er is geen macht ter wereld die niet vroeg of laat opzij gaat…’ Veel meer dan zij het wensen, keken Bart De Wever en Lionel Messi de voorbije maanden, weken én dagen die boodschap recht in de ogen. Sinds vrijdag 14 augustus hebben ze nu plots hun dag gemeen, de dag waarop het zonlicht niet meer scheen. In de ochtend gooide Bart De Wever onverwacht de politieke handdoek, enkele uren later werd Lionel Messi vernederd tot in het diepste van elke vezel (FC Barcelona – Bayern München: 2-8). Voor de ogen van de hele wereld boog Messi voorover, legde beide handen op de knie en keek pijnlijk weemoedig de lege lucht in. Als de groten om hulp roepen, weent de wereld vaak een beetje mee.

Bart De Wever roept (nog) niet om hulp. Meer dan een jaar was het wachten op de noodzakelijke vrijage tussen N-VA en PS. Het was, zo waren voor- en tegenstanders overtuigd, de enige echte kans om dit land alsnog aan een volwaardige regering te helpen. De relatie hield geen twee weken stand, veroordeeld van bij de start tot iets wat geen enkele relatie overleeft: wantrouwen. Straks lekt ongetwijfeld nog hun startnota en blijkt of die inderdaad te links, te communautair, te rood, te weinig groen of blauw was. Ook dan zullen zij elkaar die waarheid betwisten en vliegen de volgende verwijten opnieuw heen en weer. En dan kijken we morgen met zijn allen naar de volgende zet van de koning.

Beste Bart en Paul, beste dames en heren politici, ik heb al heel lang voor mezelf beslist om geen zure man te zijn. Niet in wat ik zeg of schrijf, nog minder in wat ik doe. Daarvoor is het leven mij veel te mooi en de tijd die mij rest te kostbaar. Ik verkies complimenten boven verwijten, geniet des te meer van liefde boven haat. Ik ben een journalist en weet het niet beter dan jullie. Wat ik mij wel oprecht afvraag, is dit: in welke bubbel leven jullie? Coronaproof is die wellicht, maar waar is het gezond verstand waar jullie ons in deze tijden zo vaak om vragen? In jullie bubbels zijn er ongetwijfeld genoeg argumenten en redenen om dit trieste schouwspel nog te rekken, in onze huiskamers niet meer. Ik hoor jullie vertellen dat ‘de mensen’ de politieke spelletjes beu zijn. Jullie vergissen zich. Het is veel erger dan dat. ‘De politiek’ laat ‘de mensen’ stilaan koud. Daarom, beste politici, neem graag snel de enige beslissing die ‘de mensen’ verdienen: nieuwe verkiezingen. De onzekere uitkomst daarvan kan ons amper nog meer schade toebrengen dan de huidige stand van het land. Corona laat geen bezoek aan het theater toe, weten jullie nog?

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier