Redactiedirecteur Pascal Kerkhove: “Laten we het ook in deze donkere tijden niet vergeten: er zijn meer knuffelcontacten dan ‘covidioten’.”

Goeiemorgen,

Het wordt geen witte Kerstmis. Zelf ben ik daar best blij mee, want aan mij gaat geen fan verloren van sneeuw in de stad of op de wegen. Ook skivakanties zeggen mij niets, al is dat dan weer te herleiden tot de vaststelling dat ik met twee latten onder mijn voeten niet meteen kan verdacht worden van behendigheid en elegantie. Overigens geldt die vaststelling ook zonder twee latten onder mijn voeten, maar dit geheel terzijde. Nog meer dan anders blijf ik het in deze donkere tijden erg belangrijk vinden om meer met mezelf te lachen dan met een ander. Ik trek die blik op mezelf graag door in alles wat ik doe of laat en durf het zonder al te veel schroom ook jou, beste lezer van deze woorden, van harte aanbevelen. Het zal ons sterken in de overtuiging dat we echt met meer zijn die het goed doen in de strijd tegen covid-19. Er is geen twijfel mogelijk en ook al mogen we de meesten ervan nog niet aanraken: er zijn meer knuffelcontacten dan ‘covidioten’. Bestond er een Journaal met enkel reportages over wat goed loopt, het duurde honderd keer langer dan de huidige nieuwsuitzendingen. En ook al hoeft of kan dat niet, mij lijkt het belangrijk om dat niet te vergeten.

Mijn kerstavond wordt er eentje met mezelf, mijn echtgenote en mijn mama. In de vooravond komen ook onze kinderen apart even langs en bij een aperitief op de stoep of aan het raam wensen we elkaar een fijne avond toe. Anders dan alle voorgaande jaren, zeer zeker, maar terzelfdertijd meteen ook veel dichter bij de essentie van dit feest. Het gaat niet om de rijkst gevulde tafel, het meest uitgebreide en later op de avond nauwelijks nog verteerbare menu, de onophoudelijke stroom aan juiste of foute geschenken. Wat telt, is wat je echt voelt. Vandaag niet letterlijk verstrengeld, maar daarom niet minder innig, met je bereidheid om veel te doen en nog meer te laten.

Maar eerst is er nog morgen, maandag 21 december. Kijken we om 11.02 uur naar de hemel, dan prijkt de zon op dat moment loodrecht boven de Kreeftskeerkring en start voor ons in het noordelijk halfrond de winst van het licht op het donker. Corona of niet, vanaf dat moment tot 21 juni 2021 bijt het licht elke dag een hapje uit het donker. Met die jaarlijkse zonnewende toont de natuur onmiskenbaar haar trouw én onwrikbare suprematie. Ze is op de afspraak, altijd. We doen er goed aan die afspraak niet te missen en de komende zes maanden die trouw te honoreren. We zijn sterker dan dat virus, maar moeten het willen. We zijn met meer, maar moeten het zien. Niet die andere, maar jij en ik bepalen daarbij de uitkomst. Wij. Vandaag nog even niet samen maar wie weet wel op maandag 21 juni 2021 met op elk dorps- of stadsplein een echte of virtuele dans op de woorden en klanken van Stijn Meuris: Ik hou van u.

We beginnen met een bijzondere kerst, voor één keer zonder al te veel knuffelcontacten en hopelijk nog minder ‘covidioten’ . Een ideaal moment voor een goed boek als Fijne zondag ?

Boek kopen? Standaard Boekhandel is open

Neen. Standaard Boekhandel opent vandaag niet speciaal de deuren om u toe te laten met onderstaande bon het boek Fijne zondag aan te schaffen. Maar ja, Standaard Boekhandel is vandaag en ook volgende zondag wel open voor wie dat wil. ‘Fijne zondag!’ is het boek met 50 van mijn en jullie favoriete columns van het voorbije ander-half jaar. Het boek kost 4,99 euro en de eventuele opbrengst gaat naar een goed doel, Villa Voortman uit Gent. Alle info hierover vindt u op www.villavoortman.be

Het boek is ook online nog te koop via

www.dezondag.be/fijnezondag

Villa Voortman is u dankbaar.

En ik ook.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier