Een pluim voor Bart Somers: “Hij is zijn hemel aan het verdienen”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Bart Somers, Vlaams parlementslid voor Open VLD en burgemeester van Mechelen.

De donkerste plekken in de hel zijn voorbehouden aan hen die zich afzijdig houden in tijden van morele crisis, schreef Dante Alighieri in La Divina Commedia. Wel, het lijkt erop dat Bart Somers, hoewel dat niet zijn ultieme ambitie zal zijn, zijn hemel aan het verdienen is. Want ja, dit is een tijd van morele crisis. Zie de terreur, de weerstand tegen vluchtelingen, het wij-versus-zij-denken, de onverdraagzaamheid tegenover andere culturen en levenshoudingen (in alle richtingen). Samen leven blijkt moeilijk geworden. Als één van de weinige politici slaagt Somers erin een geloofwaardig discours te vertellen dat de polarisatie overstijgt. Dat bewijst hij opnieuw in zijn boek ‘Samen Leven, een hoopvolle strategie tegen IS’.

Als politici zeggen de partijpolitiek te overstijgen, is het zoals de vos die de passie preekt. Boer, let dan op je ganzen. Maar in deze ben ik geneigd Bart Somers te geloven. Met een discours dat harde aanpak van terroristen koppelt aan meer aandacht voor preventie en samen leven overstijgt hij de klassieke links-rechts-tegenstelling. Somers doorprikt de lekker klinkende riedeltjes, genre sluit ze allemaal op, neem hun boerkini af of verbied sympathieën voor deze of gene organisatie. Je kan je belangrijkste waarde, vrijheid, niet inperken in de strijd voor het behoud van je waarden, stelt Somers terecht. “Een samenleving die de vrijheid heilig acht, moet aanvaarden dat anderen die vrijheid aangrijpen om iets anders te doen.” In Mechelen bewijst hij ook in de praktijk dat verschillende culturen kunnen samen leven. En dat in een onuitgegeven coalitie van groenen, liberalen en Vlaams-nationalisten.

Vandaar deze pluim, omdat hij in tijden van morele crisis niet aan de kant blijft staan, maar integendeel een discours voert dat het polariserende overstijgt, en zoekt naar concrete oplossingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier