Een pluim voor Bart Tommelein: “Geen gekibbel, maar een begroting in evenwicht én 600 miljoen euro om te investeren”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Bart Tommelein (Open VLD), Vlaams minister van Financiën en Begroting.

Je zou het eens aan Johan Van Overtveldt moeten vragen. In een onbevangen moment. Of aan Philippe Muyters. Of aan Annemie Turtelboom. Of er veel eer te rapen valt op een departement als Financiën. Het antwoord zal neen zijn, meen ik. Jij bent verantwoordelijk voor de inkomsten en de uitgaven. Jij moet je collega’s aan de oren trekken, weerhouden van de verleiding om lekkers uit te delen. Want zeker in budgettair benarde tijden is daartoe geen ruimte. Jij bent verantwoordelijk als belastingen stijgen. Jij bent de boeman als de rekening niet klopt. Een loodzware opdracht, zo leert het verleden. Al jarenlang maken regeringen in ons land een breekpunt van een begrotingsevenwicht, zeldzaam zijn de gevallen die slagen. Deze Vlaamse regering slaagt wel. De begroting voor volgend jaar pronkt zelfs met een licht overschot. En dat zonder opnieuw belastingen te verhogen. Dat verdient een pluim.

Vorige week leek het er nochtans niet goed uit te zien. Ook Vlaanderen zou tegen een onverwacht tekort van honderden miljoenen aankijken. Het geruzie onder de coalitiepartners kon beginnen. Wie zou moeten besparen? Welke taksen zouden opgetrokken worden? Maar zie, haast geruisloos kwamen minister-president Geert Bourgeois en bevoegd minister Bart Tommelein vorig weekend naar buiten met het goede nieuws. Een begroting in evenwicht én ruimte voor 600 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Zonder gekibbel. Weliswaar is er nog Oosterweel, het eeuwige Zwaard van Damocles boven Vlaanderen. Maar dat de oppositie verder moet teruggrijpen naar maatregelen van twee jaar terug als voornaamste kritiek, geeft ook wel iets aan.

Wat je deze regering niet kan verwijten, is dat ze de bevolking iets voorliegt. Ze zei altijd rechtuit dat er die eerste jaren moeilijke maatregelen zouden genomen worden, maar ook dat die zouden leiden tot ruimte voor investeringen. En dat is vanaf volgend jaar het geval. De regering houdt woord. En dat verdient ook al eens pluim. Van harte!

(foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier