Een pluim voor Carl Devos: “Een baken van duidelijkheid in het politieke kluwen”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor professor Carl Devos.

Een baken van duidelijkheid in onduidelijke tijden, sta me toe professor Carl Devos even lyrisch te omschrijven. Dat mag in deze rubriek. Dat moet zelfs. De politieke realiteit is een complexe realiteit. Moeilijk om volgen. Zelfs voor vakidioten die er dag in dag uit mee bezig zijn. In zijn nieuwe boek De Failed State? doet Devos een voortreffelijke poging om dat kluwen te ontwarren. Om inzicht te brengen waar de politiek het voorbije jaar mee bezig was en waar ze het komende jaar mee bezig zal zijn. Een baken van duidelijkheid. In onduidelijke tijden. Inderdaad.

Dat het antwoord op de vraagstelling in de titel neen is, hoeft niet te verbazen. Carl Devos is niet de man van de boude uitspraken. En maar goed ook. Zo zijn er al voldoende. België is geen failed state, haalt hij aan, maar de state durft wel al eens te failen. Dat mislukken was het voorbije jaar vooral het geval voor de regering-Michel I. Discussies over veiligheid, fiscaliteit, flexibiliteit, ga maar verder, ze verzanden allemaal in aanvallen heen en weer tussen de coalitiepartners.

Dat Devos in zijn beschouwing van 2016 zelden de oppositiepartijen aanhaalt, zegt veel. Wie intern zo graag kibbelt, behoeft geen oppositie. Devos stelt ook interessante vragen die het voorbije jaar onder de radar bleven. Waarom zoveel ophef gemaakt werd over de Chinese overname van Eandis en niet over de Duitse overname van Brussels Airlines die minstens even opmerkelijk is? Waarom van werkgevers zo weinig return gevraagd wordt voor grote lastenverlagingen? Zie ING dat zomaar even 3.000 man op straat zwiert.

Professor, wees ook volgend jaar een baken van duidelijkheid in het politieke kluwen. En geniet van deze pluim. Ik heb trouwens nog eentje in mijn schuif zitten. Voor de dag dat u kleuterkabinet naar voren schuift als opvolger van kibbelkabinet (knipoog). Van harte!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier