Een pluim voor Geert Noels: “Een econoom die pleit voor natuur in plaats van jobs”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De Pluim van deze week is voor econoom Geert Noels.

Omdat het niet altijd politici moeten zijn die met de pluimen weg lopen. Omdat ook opiniemakers een grote rol te spelen hebben in het politieke en maatschappelijke debat. En vooral omdat hij de vinger op een heel pijnlijke wonde heeft gelegd: de zaak-Essers en de farces van Natuurminister Joke Schauvliege. Daarom is de pluim van deze week voor Geert Noels.

De econoom neemt in een opiniestuk de uitbreiding van het Limburgse transportbedrijf Essers op de korrel. Hij is niet de eerste. Standup-comedian Wouter Deprez was hem al voor. En die genoot brede steun van de publieke opinie. Met Noels is het echter een econoom die pleit voor natuur in plaats van jobs, en dat maakt zijn uithaal zo waardevol en onverdacht. “Het gebrek aan politieke moed om open ruimte, natuur en veiligheid te beschermen heeft geleid tot het Vlaanderen dat we vandaag kennen: lintbebouwing, dubbel aantal verkeersslachtoffers vergeleken met Nederland, congestie, relatief weinig jobs in de privé-sector en gammele infrastructuur.” Pats.

Voor de uitbreiding van Essers moet een waardevol natuurgebied tegen de vlakte. Iets waar Joke Schauvliege niet om maalt. Er komen namelijk 400 jobs in de plaats. Opnieuw Noels: “Essers belooft 400 extra jobs. Dat zou mooi zijn. Ingewijden weten dat alleszins een deel gewoon een verschuiving is van Zaventem naar Limburg.” Ik heb daar weinig aan toe te voegen. Behalve deze pluim.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier