Een pluim voor econoom Ivan Van de Cloot: “Hij heeft een heel gevoelige snaar geraakt”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor econoom Ivan Van de Cloot.

Vorige zondag verscheen in deze krant een uitgebreid interview met Ivan Van de Cloot, gerespecteerd econoom. Vaak word ik aangesproken over interviews die verschijnen in onze krant, maar zelden gebeurt dat zo massaal als vorige zondag, en vooral, zelden zijn de reacties zo unaniem lovend over de interviewee. Van de Cloot heeft een gevoelige snaar geraakt, dat is duidelijk. Een heel gevoelige snaar.

Zijn boodschap was tweeledig. Eén: de federale regering lijdt aan hervormingsfobie. Net als haar voorgangers. Hervormingen beperken zich tot speldenprikken. Van de Cloot haalt de tax shift aan als voorbeeld. En de pensioenhervorming. De regering gelooft dat ze de vergrijzingskost halveert dankzij het optrekken van de pensioenleeftijd en andere maatregelen, maar dat is fout, aldus Van de Cloot die de cijfers goed bestudeerde. Ze rekent ook migratie massaal mee, maar dat veronderstelt dat migranten werken. En laat dat een groot pijnpunt zijn in dit land.

Tweede deel van zijn boodschap, en ik meen dat vooral die een gevoelige snaar raakt: de onrechtvaardigheid van ons fiscaal systeem. Door de vele uitzonderingen en achterpoortjes. U moet weten: hoe meer aftrekposten en uitzonderingen, hoe hoger het belastingtarief als je evenveel wil binnenhalen. Onze krant lag amper bij de bakker, of de regering-Michel bewees zijn gelijk. Op de superministerraad werd beslist dat voortaan ook uitrusting voor motorrijders fiscaal aftrekbaar is. De motivatie? Veiligheid. Wat dan met helmpjes voor kinderen die met de fiets rijden? Of fluojasjes? Ongelijke behandeling, toch? Het is goed dat er economen zijn die de politiek durven wakker schudden. Vandaar deze pluim. Van harte!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier