Een pluim voor John Crombez: “Niemand kan drie voltijdse en volwaardige jobs combineren. Ook politici niet.”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor John Crombez, voorzitter van sp.a.

Verander de wereld, begin bij jezelf. Het is een wijs levensmotto dat John Crombez ter harte neemt. Dat bewees hij vorig jaar al, toen hij net verkozen als partijvoorzitter van de Vlaamse socialisten zijn mandaat als Vlaams parlementslid neerlegde. Omdat twee voltijdse mandaten onmogelijk te combineren vallen. Nu is de West-Vlaming er ook in geslaagd dit principe door te trekken in de partijstatuten. En dat ondanks interne tegenstand, en niet van de minsten. Voortaan kan een burgemeester of een schepen van een grote stad dat mandaat niet langer combineren met dat van parlementslid. Burgemeesters als Renaat Landuyt en Hans Bonte moeten kiezen. En dat is een goede zaak voor de geloofwaardigheid van de politiek, en het politiek mandaat.

Vraag een parlementslid die geen andere job uitoefent, of wat hij doet een voltijdse taak is, en hij zegt ja. Vraag een burgemeester van een grote stad die geen andere job uitoefent, of wat hij doet een voltijdse taak is, en hij zegt ja. Vraag een partijvoorzitter die geen andere job uitoefent, of wat hij doet een voltijdse taak is, en hij zegt ja. Twee of drie daarvan combineren, zoals verschillende politici in ons land doen, van verschillende partijen, knaagt aan de geloofwaardigheid van het politiek mandaat. Want niemand kan drie voltijdse en volwaardige jobs combineren. Niemand. Ook politici niet. Niemand verwacht dat trouwens van hen, integendeel. Het doet bij veel mensen het vermoeden wekken dat vooral geld een rol speelt.

Dat dit zijn partij op korte termijn mogelijk electorale schade berokkent, neemt John Crombez er zonder morren bij. En dat siert hem. Ook vandaar deze pluim. Let op: zijn partij is niet de eerste. Groen hanteert het principe al sinds mensenheugenis. Nu maar hopen dat ook andere partijen op de kar springen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier