Een pluim voor Joke Schauvliege: “300 miljoen extra investeren in duurzame maatregelen”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege.

Ze heeft al keiharde kritiek gekregen. Vanuit alle hoeken. Dat natuur haar laatste prioriteit zou zijn. Ook vanuit deze hoek trouwens. Als economische belangen spelen, moeten ecologische belangen wijken. Niet meteen een eer voor een minister van Natuur. Ze heeft ook lange tijd weinig weerwerk geboden. Enkele communicatiefouten gemaakt. Waardoor ze de indruk wekte weinig bezig te zijn met de dossiers. Je kent het verhaal-Essers wel. En Wouter Deprez.

Maar zie: Joke Schauvliege schakelt een versnelling hoger. De Vlaamse klimaattop is dinsdag boven het doopvont gehouden. Dat moet uitmonden in een ambitieus klimaatplan dat minstens in de lijn ligt van wat op de internationale top in Parijs besproken is, en liefst een beetje verder gaat. Klimaat is een prioriteit geworden van deze Vlaamse regering. Of toch in de woorden. Grote chef Geert Bourgeois noemde het in onze krant “het belangrijkste dossier op korte termijn”.

Dat moet het nu ook in de daden zijn. Of critici krijgen gelijk: dat de top een zoveelste praatbarak wordt. Schauvliege maakte meteen bekend 300 miljoen extra te investeren in duurzame maatregelen. Een goed begin. Chapeau ook dat Schauvliege het idee van een kilometerheffing voor personenwagens, niet in alle kringen even populair, durft aanhalen als mogelijke maatregel. Op termijn moet het klimaatbeleid zichzelf terugbetalen. Maar the proof of the pudding zal in het uiteindelijke klimaatplan zitten. Of dat voldoende bindende maatregelen bevat. Voor alle stakeholders. En geen vrijblijvende engagementen.

Van ons krijgt Joke Schauvliege het voordeel van de twijfel. Zij zal bewijzen dat klimaat haar wel na aan het hart ligt. Vandaar deze pluim. Laat ons niet ontgoocheld achter, beste Joke.

(omslagfoto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier