Exclusieve politieke peiling: De Wever topfavoriet voor premierschap, populariteit Rousseau keldert

Een op vijf Vlamingen vindt dat Bart De Wever (N-VA) premier moet worden. Dat blijkt uit een exclusieve peiling van onder andere deze krant. Huidig premier Alexander De Croo (Open VLD) staat op de tweede plaats en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vervolledigt de top drie.

N-VA-voorzitter Bart De Wever staat op winst en oud-voorzitter van Vooruit Conner Rousseau verliest steeds meer van zijn populariteit bij de Vlaming. Dat zijn nog maar enkele opvallende conclusies die we kunnen trekken uit een nieuwe peiling uitgevoerd door Kantar in opdracht van De Zondag, Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z.

“In Vlaanderen is het duidelijk: bijna een kwart van de Vlamingen vindt dat Bart De Wever premier moet worden”, analyseert Ewald Pironet, senior writer van Knack. “Opvallend is dat de N-VA-voorzitter de voorbije maanden ook al gezegd heeft dat hij eerste minister wil worden van een zakenkabinet. Daar bestaan nog steeds veel vragen rond, want een zakenkabinet betekent een kabinet van experten, niet van politici.”

Bovendien heeft de voorzitter tijdens de vorige verkiezingen ook verklaard dat hij minister-president van Vlaanderen wou worden. “Dat heeft hij toen niet gedaan”, weet Pironet. “Langs de andere kant wil bijna 15 procent van de Vlamingen niet dat De Wever de volgende premier zou zijn. In Wallonië en Brussel is er nog veel meer weerstand tegen de Vlaams-nationalistische partijvoorzitter als eerste minister.”

Bart De Wever reageert alvast nuchter op het resultaat van de peiling. “Het goede resultaat is natuurlijk dankbaar om de ambitie te ondersteunen de federale regering na de verkiezingen te gaan leiden en draagvlak te hebben voor ingrijpende hervormingen”, zegt de N-VA-voorzitter.

Wie wil u als premier?*

1. Bart De Wever – 20,4%

2. Alexander De Croo – 9,3%

3. Tom Van Grieken – 7,2%

4. Conner Rousseau – 2,6%

5. Raoul Hedebouw – 2,2%

6. Petra De Sutter – 1,8%

7. Paul Magnette – 1,7%

8. Jos D’Haese – 1,6%

9. Annelies Verlinden – 1,3%

10. Frank Vandenbroucke – 1,3%

Wie mag geen premier worden?*

1. Bart De Wever – 14,5%

2. Tom Van Grieken – 13,8%

3. Alexander De Croo – 11,6%

(* Resultaten op basis van de Vlaamse stemmen)

Winst voor Vlaams Belang

Op de tweede plaats van gewenste premier staat huidig eerste minister Alexander De Croo (Open VLD). “Het valt meteen op dat de populariteit van de Open VLD-politicus beduidend minder groot is dan die van De Wever”, zegt Pironet. “Bovendien vindt 11 procent van de Vlamingen dat De Croo niet opnieuw premier mag worden. Het is ook duidelijk dat Open VLD op verlies zal staan na de volgende verkiezingen, en misschien eindigt ze wel als kleinste Vlaamse partij. De vraag is dan of iemand als De Croo een juiste keuze zou zijn als volgende premier.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken blijft goed scoren bij de Vlamingen. “Tom Van Grieken prijkt steeds bovenaan in de peilingen. Ook hier is dat niet anders”, merkt Pironet op. “10 procent van de Vlamingen voelt zich het best vertegenwoordigd door de Vlaams Belang-voorzitter, en 7 procent zou hem graag als eerste minister zien. Bij de vraag door wie de kiezers zich het best vertegenwoordigd voelen, moet hij enkel Bart De Wever laten voorgaan. Als we kijken naar wie premier mag worden, staat hij op de derde plaats. Laten we eerlijk zijn: de kans dat Tom Van Grieken de volgende premier zal zijn, is onbestaande. Op federaal niveau zal Vlaams Belang zeker geen deel uitmaken van de regering.”

Conner Rousseau

(foto Christophe De Muynck)

Oud-voorzitter van Vooruit Conner Rousseau is ook een naam die blijft opduiken in de peiling. Hoewel Rousseau voorlopig uit de politiek is gestapt sinds de onthulling van zijn racistische en seksistische uitspraken, blijft hij rondspoken in de hoofden van de Vlamingen. Melissa Depraetere, huidig voorzitter van Vooruit, beklemtoont dat mensen nog steeds blijven geloven in Rousseau. “Veel mensen, binnen en duidelijk ook buiten de partij, vinden dat Conner het verschil maakt in de politiek. Ze geloven ook duidelijk dat hij dat verschil kan blijven maken. Dat hij de stilstand kan doorbreken en gewone dingen opnieuw mogelijk kan maken. Dat zal hem deugd doen.”

“Toch is zijn populariteit niet meer wat het geweest is”, nuanceert Pironet. “Zijn populariteit was een half jaar geleden 15 procent, nu is dat nog maar 5 procent.” De gewezen voorzitter van de Vlaamse socialisten werd ooit genoemd als potentiële premier, omdat Vooruit samen met de PS de grootste politieke familie zou kunnen worden in de Kamer. “Als de premier geleverd wordt uit de grootste politieke familie – wat niet moet – zou hij eventueel kans maken”, zegt Pironet. “Nu de populariteit van Conner Rousseau keldert, smelten zijn kansen weg om premier te worden. Er bestaan bovendien nog te veel vraagtekens rond de politieke toekomst van Rousseau. Wordt hij bijvoorbeeld lijstduwer van Vooruit tijdens de verkiezingen, of houdt hij zich weg van de politiek?”

Mannen domineren

Een pijnlijke vaststelling: geen enkele politica breekt door in de top 5 van alle gepeilde vragen in Vlaanderen. Enkel Petra De Sutter is een naam die in Vlaanderen een paar keer terugkeert, “maar de kans dat zij premier wordt, is zo goed als onbestaande”, aldus Pironet. In Wallonië en Brussel wordt wel Sophie Wilmès (MR) naar voor geschoven als kandidaat-premier. “Zij is de enige vrouw die nu kans maakt om premier te worden”, besluit Ewald Pironet. “Ze maakt zelfs een erg goede kans. Al kan je nooit op voorhand zeggen wie de regering zal leiden, het verleden heeft geleerd dat de uitkomst soms heel verrassend is.”

Door welke politicus voelt u zich het best vertegenwoordigd?*

1. Bart De Wever – 14,6%

2. Tom Van Grieken – 10,3%

3. Alexander De Croo – 8%

4. Conner Rousseau – 5,5%

5. Raoul Hedebouw – 3,4%

Door welke politicus voelt u zich het slechtst vertegenwoordigd?*

1. Tom Van Grieken – 15%

2. Alexander De Croo – 11,2%

3. Bart De Wever – 7,8%

4. Conner Rousseau – 4,5%

5. Filip Dewinter – 3,4%

(* Resultaten op basis van de Vlaamse stemmen)

Dit onderzoek werd online uitgevoerd door Kantar van 22 januari tot 8 februari 2024, in opdracht van Knack, Le Vif, Trends, Trends-Tendances, De Zondag, De Krant van West-Vlaanderen en Kanaal Z, bij 2.681 Belgen van 18 jaar en ouder. Het gaat over 1.077 Vlamingen, 1.004 Walen en 600 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel. In De Zondag focussen we op de resultaten van Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier