Redding komt te laat voor Rayan

Na meer dan vier dagen graven konden reddingswerkers gisterenavond om 21.35 uur eindelijk de vijfjarige Marokkaanse kleuter Rayan bevrijden. De jongen die sinds dinsdagavond op 32 meter diepte vastzat in een waterput, was helaas overleden.

Omstreeks 21.35 uur werd de kleine Rayan onder luid applaus de tunnel uitgedragen. Er heerste toen nog grote onduidelijkheid over de gezondheidstoestand van de jongen. Honderden bezorgde omstaanders waren al urenlang aan het bidden voor een veilige afloop. De jongen werd opgevangen door een medisch team dat hem onmiddellijk met een helikopter overbracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Onduidelijkheid

De kleine Rayan zoals de wereld hem zal herinneren: een vrolijk kindje. (foto Facebook)
De kleine Rayan zoals de wereld hem zal herinneren: een vrolijk kindje. (foto Facebook)

De vijfjarige Rayan viel dinsdag in de put in de noordelijke provincie Chefchaouen. Zijn vader was de put die 60 meter diep en slechts 45 centimeter breed was aan het herstellen. De kleuter ontsnapte even aan zijn aandacht en viel in de put. Rayan bevond zich op een diepte van 32 meter. Reddingswerkers werkten de voorbije dagen de klok rond om de kleuter te ontzetten. Ze hadden een enorm gat naast de put gegraven en maakten een tunnel naar de plek waar hij vastzat.

Over de toestand van Rayan bestond voortdurend onduidelijkheid. Marokkaanse media hadden bericht dat het afgelopen week lukte om zuurstof en water bij de kleuter te krijgen. Er was ook geprobeerd om hem van voedsel te voorzien, maar het was onduidelijk of hij iets had gegeten. Op beelden van een inspectiecamera leek Rayan, op de rug gezien, op zijn zij te liggen. Operatieleider Abdelhadi Tamrani zei gisteren toen de reddingsoperatie nog volop aan de gang was dat het onmogelijk was om met zekerheid te zeggen of hij nog leefde.

Verschrikkelijk nieuws

De onherbergzame en rotsachtige plek bemoeilijkte het werk van de hulpverleners. Verschillende keren liepen de werken vertraging op. Gisterennamiddag waren de reddingswerkers tot op één meter van de kleuter genaderd, maar de reddingsactie zou toen nog uren duren. Centimeter voor centimeter werd gegraven in de tunnel naar de plek waar de jongen zich bevond. Dat gebeurde met de grootste voorzichtigheid en met de hand om trillingen te voorkomen, want die zouden kunnen leiden tot grondverschuivingen.

Gisterenavond rond 22 uur, een klein halfuur nadat de jongen uit de put was gehaald, kwam dan het verschrikkelijke nieuws dat de redding te laat kwam en dat Rayan het niet had overleefd. Het was het koninklijk paleis van Marokko dat het bericht de wereld instuurde. De Marokkaanse koning Mohammed VI nam kort na de dramatische ontknoping contact op met de ouders van het kind en betuigde zijn medeleven. “Na het tragische ongeval dat het leven kostte aan het kind Rayan Oram, belde Zijne Majesteit Koning Mohammed VI de ouders van de overledene, die stierf nadat hij in een put was gevallen”, aldus de verklaring van het paleis. (Belga/VVHR)

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier