Binnenkijken in een gerenoveerde woning met zuiders tintje: volop licht en ruimte

Dit project is geen nieuwbouw, maar een uitzonderlijke renovatie van een jaren zeventig woning door architect & bouwheer Barbara Senepart. Het resultaat is een hedendaagse villa waarbij het zonlicht tot diep in het huis valt. De focus lag op een compacte en functionele woning die aan de recente woon- en energienormen voldoet maar toch een blikvanger vormt.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: BaSe)

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Opvallend is dat het aangekochte huis zelf niet meteen aansprak, maar wel de ligging. “We fietsen op 5 minuten naar het centrum, op een veilig pad langs de Leie. Er staan vele bomen op en rond het perceel, waardoor je niet het gevoel krijgt in een wijk te wonen. Ook de inplanting van de woning zat wel goed, zo dicht mogelijk bij de straat en zo breed mogelijk naar de zijgrenzen toe”, blikt architect Barbara terug.

Bij de aankoop hadden ze meteen het gevoel ingrijpend te willen renoveren. “Het was een donkere, typisch Vlaamse zadeldakwoning, zonder in het oog springend materiaalgebruik. Bruine baksteen, zware dakkapellen en een veranda achteraan. De indeling van de ruimtes zat onlogisch in elkaar en op de bovenverdieping waren slechts drie kamers en een badkamer.”

Efficiënte indeling

Het koppel zag een lichtrijke, zuiderse villa voor zich met zoveel mogelijk connectie met de tuin. Het resultaat is een interessant volume bestaande uit een sokkel van grijze baksteen en een compacte U-vormige blok er bovenop die afgewerkt is met pleisterwerk en houten lamellen. De verdieping kraagt een stuk uit waardoor het gelijkvloers met een luifel tegen de zon beschermd wordt. Dit geeft de woning het zuiderse tintje. Van cruciaal belang was de indeling.

“We stelden een open plan voor de benedenverdieping voorop om het huis zo groot mogelijk te laten lijken. Op de bovenverdieping hadden we graag vijf slaapkamers, een kinderbadkamer en een kleinere badkamer voor de ouders”, aldus de architect.

“De ruimtes lopen beneden moeiteloos in elkaar over en worden ingedeeld door een ‘technisch blok’ bestaande uit de vestiaire, het toilet en de functionele hoge keukenkasten. Boven wordt de circulatie tot een minimum beperkt, waarbij de gang toch ruim en luchtig lijkt door de koepels die aan elk uiteinde zitten. Zo lijkt het plafond als het ware te zweven.”

Ingrijpende werken

Om deze ingrijpende renovatie te realiseren, kwamen er vooraf heel wat afbraakwerken aan te pas. De architect somt de werken op: “Het zadeldak is volledig verwijderd, de gevelstenen afgebroken, de vloerplaat is uitgebroken en de woning is helemaal gestript. Op het gelijkvloers is de volledige achtergevel opengewerkt en enkele grote raamopeningen werden aan de zijgevels toegevoegd.”

“Door de buitenmuren van het gelijkvloers verder op te metsen op de verdieping en een plat dak er op te construeren is de bewoonbare oppervlakte bijna verdubbeld. De buitengevel kreeg een isolatieschil en nieuwe ramen zijn geplaatst. We lieten meteen ook een warmtepomp en zonnepanelen plaatsen.”

Footprint behouden

De grootste beperking lag bij het behoud van de footprint van de oude woning. “Ook hebben we de verdiepingsvloer in beton behouden, waardoor er slechts een heel beperkt verlaagd plafond kon geplaatst worden en alle technieken boven de plaat lopen.”

“Ons renovatiebudget was eveneens beperkt, met als gevolg dat we de renovatie in fases uitvoerden. Om de kosten te drukken, hebben we de technieken met een zelfbouwpakket vernieuwd. De vloerbekleding op de verdieping legden we pas een half jaar later, de keuken één jaar later en de buitenaanleg en fietsenstalling realiseerden we pas twee jaar later.”

Blikvangers

De overgang van een gesloten voorgevel naar een volledig open achtergevel, de luifel in crepi met ingewerkte dakrand en de verborgen achterdeur in de bakstenen voorgevel vormen de blikvangers van het exterieur.

De blikvanger in het interieur is het materiaalgebruik dat overal terugkomt. De tinten grijs, bruin en wit van de buitenmaterialen, komen in de terrazzovloer binnen terug. De donkerbruin gekleurde eik en het natuursteen werkblad komt zowel in de keuken, als de bureauruimte als de living terug. Dezelfde natuursteen wordt ook voor het terras gebruikt.

Woonfiche

  • Locatie: Kortrijk
  • Architect: BaSe architectuur
  • Type woning: vrijstaand
  • Renovatiejaar: 2019-2020
  • Woonoppervlakte: 230 m² netto bewoonbare oppervlakte
  • Verbouwbudget: 350.000 euro incl. btw
  • Gezinssituatie: gezin met 3 kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier