Binnenkijken in een seventiesvilla: “Zelf ontwerpen als voltreffer”

Elke woning is uniek, maar toch zijn er verborgen pareltjes waar je haast zou voorbijrijden. De woning van Dimitri De Vocht en zijn gezin is een seventiesparel met dat bijzonder tikkeltje extra. Met een passie voor interieur en meubelen sloeg Dimitri, oprichter van het Belgische meubelmerk Furnified, zelf aan het ontwerpen. Met een oog voor esthetiek herademt de woning na de renovatie van enkele jaren geleden.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Furnified, Mr. Frank)

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Dimitri en zijn gezin woonden voorheen in een kleinere rijwoning toen het gevoel kwam aanwaaien om uit te kijken naar een ruimere woonst, gelegen in het groen. “We waren op zoek naar een woning waarbij we meteen het gevoel zouden krijgen dat we er onze persoonlijkheid in konden onderbrengen”, vertelt Dimitri.

Na een zoektocht kwamen ze terecht bij een woning van een ouder koppel dat er 40 jaar woonde. “De woning was goed onderhouden, maar bleek wel gedateerd. De dichtbegroeide tuin met grote bomen ontnam het daglicht binnen. Het interieur oogde donker met houten lambrisering, donkere plafonds en bordeaux tegelvloeren. De stijl van de seventiesvilla beviel ons helemaal en zo gingen we overstag.”

Bewuste keuzes

Gezien de goede staat en stabiliteit hoefden er aan de woning geen wijzigingen te worden doorgevoerd aan de indeling. De renovatie is intussen acht jaar geleden voltooid. “Een architect heeft wel de hele woning grondig nagekeken. We hebben onze focus gelegd op het isoleren en moderniseren van de woning”, aldus de bouwheer.

“Voor de extra lichtinval hoefden we alleen twee extra ramen in de master bedroom te integreren. Gezien de keuken en de eetkamer in elkaar doorlopen, plaatsten we een glazen raam. Zo kunnen we het te verwarmen salon kleiner maken en hoeft onze pelletkachel niet voor de hele ruimte te verwarmen. Daarnaast hebben we onze woning wel voorzien van vloerverwarming.” In 2021 besliste het gezin om een extra badkamer te installeren en om de volledige tuin inclusief zwembad aan te leggen.

Levendig interieur

Als interieurdesigner had Dimitri uiteraard carte blanche om hun interieur naar eigen wens in te richten. Ook al zag het koppel een heropleving van de seventiestrend, toch wensten ze de woning zuiver te houden. Dat betekende soberheid en neutraal wit. “Om het interieur levendig te maken, kunnen kleuraccenten ruimschoots volstaan. Daarnaast wilden we vooral de connectie met de tuin benutten en meer lichtinval binnen creëren.”

Dimitri heeft niet alleen een voorliefde voor mooi ingerichte ruimten, maar ook voor natuurlijke materialen. “Zo kozen we voor carrara marmer voor het keukenblad en witte marmeren wastafels in de badkamer. Daarnaast zijn de vloeren natuursteen, is het terras in hoog gepolierde beton en is er een visgraat eikenparket in de slaapkamer.”

Trapniveaus

De woning toont compact maar is bijzonder ruim. In tegenstelling tot wat het gelijkvloerse buitenzicht toont, zijn er niveaus in de woning. De trapniveaus maken dat de keuken en eetruimte een halve verdieping hoger liggen en de slaapkamers nog eens drie trapjes extra. Op deze manier krijgt de woning een speelse dynamiek. De hele woning is onderkelderd. Het gezin gebruikt een deel als ontspanningsruimte met onder meer een pooltafel en fitness.

Woonfiche

  • Locatie: ’s-Gravenwezel
  • Type woning: vrijstaand
  • Bouwjaar: 1983, renovatiejaar: 2015, fase 2 in 2021
  • Woonoppervlakte: 450 m² inclusief kelder
  • Gezinssituatie: 2 volwassen en 2 kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier