Binnenkijken in een lichtrijke stadswoning: renovatie met bijbouw voor nieuw samengesteld gezin

Een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen wenste een grotere woonoppervlakte en een slimmere indeling van hun stadswoning. Het grote voordeel was dat de bouwheer precies wist wat hij wenste. Ze woonden voordien al enkele jaren in de compacte woning. De focus lag voornamelijk op de afbraak van de bestaande achterbouw en de realisatie van een nieuw volume.

(Tekst Kelly Cuypers / Foto’s Tim Van de Velde)

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

De bestaande achterbouw van de gezinswoning was een volume met grote bouwdiepte, beperkte hoogte en weinig daglicht. “Het bouwprogramma vroeg naast de eetkamer, keuken en zitruimte ook om de master bedroom hierin onder te brengen. Daarnaast wensten ze ook de badkamer op de verdieping anders in te richten. Gezien het uitgebreide programma was het snel duidelijk dat een centrale patio nodig zou zijn om alle rondom liggende ruimtes voldoende kwaliteit te geven”, blikt architect Bram Ringoir terug.

Meer kwalitatieve woonoppervlakte

De grootste uitdaging was om met een beperkt budget veel vierkante meters te realiseren. “De integratie van de patio en de beglaasde gevels waren de belangrijkste ingrepen om van al deze vierkante meters kwalitatieve ruimtes met voldoende lichtkwaliteit en een visuele link te maken. De bouwheer is erg gesteld op zijn tuin en bijen. Gezien de grote tuin is de maximale connectie erg geslaagd”, licht architect Bram Ringoir verder toe.

“Achter de patio, ter hoogte van het terras en de tuin, liggen de keuken en de eetplaats. In de smalle zone langs de patio maakten we van de structurele elementen gebruik om een bureauruimte toe te voegen. De master bedroom ligt in het nieuwe bouwvolume achter de woning. Ook hier werd de gevel volledig beglaasd.”

Opvallende materialen

Ondanks de zichtbare ruwbouwmaterialen en het vele glas geven de ruimtes in het nieuwbouwvolume een warm gevoel. Bram Ringoir legt de keuze van andere materialen uit. “De dragende zijwanden in snelbouwsteen werden meegaand opgevoegd en geschilderd. De daken en tussenvoegen zijn uitgevoerd in een houten roostering met zichtbaar beschot in multiplex berk.”

“Twee dragende betonkolommen op het gelijkvloers werden overgedimensioneerd om de bureauruimte te kunnen realiseren. Alle gevels zijn volledig opgetrokken in afrormosia buitenschrijnwerk. De vloeren op het gelijkvloers zijn uitgevoerd in polierbeton. Op de eerste verdieping werd een vloer in multiplex beplating gemaakt.”

Overstappen op lage temperatuur

Bij deze renovatie met bijbouw zijn ook alle technieken in de hoofdwoning vernieuwd. Op het vlak van energie is oorspronkelijk bespaard geweest. “Gezien de datum van de verbouwing en het beperkte budget is er op dat moment gekozen voor een gascondensatieketel. De bouwheer onderzoekt momenteel in welke mate hij kan overschakelen op hernieuwbare energie”, weet de architect.

“Het nieuwe bouwvolume was al voorzien van vloerverwarming zodat ze eenvoudig kunnen overschakelen naar een verwarmingssysteem op lage temperatuur.”

Woonfiche

  • Locatie: Aalst
  • Architect: Corbey Ringoir Architects, Architecten De Bruyn, Nils Duerinck Architectuur
  • Type woning: rijwoning
  • Renovatiejaar: midden 2016-midden 2017
  • Woonoppervlakte: 250 m2
  • Budget: circa 150.000 euro exclusief btw en erelonen
  • Gezinssituatie: nieuw samengesteld gezin met 4 kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier