Chef nieuws Sandra Rosseel probeert duurzamer te leven: “Het zijn allemaal kleine stapjes,maar als we dat met zijn allen doen, kunnen we een groot verschil maken”

Goeiemorgen,

Zes. Amper zes. Twee paardenbloemen en wat witte klaver. Dat was vorig jaar de behoorlijk magere en ontgoochelende oogst van een maand lang mijn toch niet zo kleine tuin maaien. Wat toch al een klein beetje beter was dan het jaar ervoor, toen er welgeteld nul bloemen te vinden waren op de net aangelegde grasmatten. Dit jaar ziet het er gelukkig naar uit dat ik een stuk meer telwerk zal hebben op het einde van Maai Mei Niet, de jaarlijkse actie van Knack om een maand lang het gras niet af te rijden én dan te tellen hoeveel bloemen er in je grasperk te vinden zijn. Toen ik maandag nog een laatste keer mijn rondje met de grasmaaier deed, zag ik al heel wat klaver, een massa paardenbloemen, behoorlijk wat boterbloemen en zelfs wat madeliefjes. En dat is niet alles: op het stukje border achteraan in de tuin dat ik bewust laat verwilderen, is een prachtig stilleven van boterbloemen, paardenbloemen en witte dovenetels ontstaan. Dit jaar sta ik dus te popelen om eind mei mijn resultaten op maaimeiniet.be in te geven en te ontdekken hoeveel bijen ik te eten heb gegeven door gewoon lekker lui te zijn.

Zes. Amper zes. Dat is ook het gemiddeld aantal kilometer dat de producten – groenten, vlees en zuivel – die ik deze week bij Boeren & Buren heb besteld, hebben afgelegd. In de supermarkt is dat vaak meer dan 1.500 kilometer. Van de 31,95 euro die ik besteld had, gaat 25,56 euro meteen naar de producenten. In de supermarkt bedraagt de marge die de boer ontvangt gemiddeld slechts 6,40 procent, wat – als ik juist heb gerekend – bij mijn bestelling zou neerkomen op amper 2 euro. Het staat allemaal in de mail die ik na elke bestelling krijg.

Voor wie het niet kent: Boeren & Buren is een soort webshop waar lokale boeren hun producten aanbieden die je dan op een vast moment kan komen ophalen. Voor mij een perfecte oplossing in mijn zoektocht om meer korteketenproducten te kopen, want de twee wekelijkse markten in mijn stad vallen op voor mij onmogelijke momenten en tijd – en toegegeven ook goesting – om zelf naar de verschillende boeren te rijden, heb ik niet. Extra cool – vind ik toch – is trouwens dat het afhaalpunt zich in onze lokale muziekclub bevindt. Maar mijn grote motivator om bij Boeren & Buren te blijven bestellen, is dus die mail waarin ik kan lezen hoe goed ik het wel gedaan heb. Die resultaten zien, motiveert me ook om mezelf nog meer duurzame uitdagingen op te leggen. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar als we dat met zijn allen doen, kunnen we wel een groot verschil maken.

Geniet van deze zondag!

PS. Meer over Maai Mei Niet op www.maaimeiniet.be, wil je ontdekken of Boeren & Buren ook in jouw gemeente actief is, dan kan je terecht op www.boerenenburen.be

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier