Chef nieuws Sandra Rosseel: “‘Optimism is a moral duty’ luidt het bekende spreekwoord, maar zelf zou ik het zo ver niet willen drijven”

Goeiemorgen,

Belgen schenken steeds meer aan goede doelen. Wout van Aert zorgt opnieuw voor vuurwerk in het veldrijden. Onze culinaire journaliste Amylia pakt vanaf vandaag uit met makkelijke én lekkere gerechtjes waarmee je zonder urenlang gezwoeg in de keuken indruk zal kunnen maken tijdens de feestdagen. En onze woonexpert Bart Appeltans deelt zijn tips en tricks om je huis extra feestelijk en feeëriek te maken tijdens de feestdagen… Om maar te zeggen dat je in deze De Zondag heel wat positieve artikelen kan vinden. Iets waar wij wekelijks een erezaak van maken – ons motto luidt niet voor niets ‘De Zondag informeert en inspireert’ – maar waar we na de afgelopen week wellicht met zijn allen nog meer behoefte aan hebben dan anders.

‘Optimism is a moral duty’ luidt het bekende spreekwoord, maar zelf zou ik het zo ver niet willen drijven. Die ‘duty’, dat ‘moeten’ is er wat dat betreft voor mij te veel aan: we ‘moeten’ sowieso al genoeg. Maar actief op zoek gaan naar positiviteit, zelfs al zit het in kleine hoekjes en kantjes, helpt mij alvast wel om mijn stresslevels omlaag te halen.

Terwijl ik dit typ zit ik thuis in quarantaine – ik zat in Zuid-Afrika toen de omikronvariant haar opwachting maakte – en op deadlinedag zorgt dit wel voor wat extra stress. De race naar de deadline vanop afstand moeten leiden, is toch wel wat moeilijker en omslachtiger dan vanop de redactie zelf. Maar die extra stress wordt wel gecompenseerd door het spinnen van mijn kat, die zonet op mijn schoot is komen liggen. Een heerlijk moment waar ik niet van had kunnen genieten had ik nu op de redactie gezeten, maar die me wel een extra grote glimlach bezorgt.

En terwijl je dit leest, trek ik opnieuw richting het testcentrum voor mijn tweede PCR-test. De eerste, vorige zondag vlak na het thuiskomen, was alvast negatief, en ik heb er goede hoop op dat dat met nummer twee ook het geval zal zijn. Zo’n test laten nemen is nooit leuk, maar hierdoor hoef ik niet tot mijn quarantaine voorbij is te wachten om mijn kerstboom op te halen. Niet dat ik een tuincentrum zal bezoeken, maar op de terugweg kan ik wel even halt houden bij mijn ouders. Niet voor een koffieklets, als quarantaineplichtige zal ik me beperken tot eens zwaaien aan het venster, maar wel om de kerstboom op te pikken die zij voor mij gehaald hebben en nu in hun tuin op mij staat te wachten.

Of beter gezegd, de kerstbomen, want dit jaar wil ik mezelf trakteren op extra veel licht in deze donkere dagen. En dus komt er naast de traditionele boom binnen ook een boom buiten te staan, met daarin lichtjes én eten voor de vogeltjes, zodat ik binnenkort ook kan genieten van de capriolen van onze gevederde vrienden.

Het zijn misschien allemaal kleine en pietluttige dingen, maar ze bezorgen me wel een pak positieve energie. En ook al is het nog vroeg voor kerstwensen, het is wel iets wat ik iedereen toewens: kunnen genieten van die kleine momenten van geluk, waardoor je er weer tegenaan kunt. En waardoor je ook een steun kunt zijn voor die mensen voor wie het even te moeilijk is om die momentjes te zien. Houd vol, zorg voor jezelf en zorg voor elkaar!

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier