Ongelooflijk maar waar: vijf schrikkelkinderen in één Vlaams gezin

Vandaag is het 29 februari, een dag die maar één keer om de vier jaar voorkomt. Wie uitgerekend op die dag verjaart, kan zijn of haar verjaardag maar zelden vieren. Wij zochten en vonden verschillende schrikkelkinderen en vroegen hoe zij die dag beleven.

Familie Bohets: “Vijf in één gezin”

familie Bohets 1Bij de familie Bohets uit Blaasveld is het vandaag wel een heel groot feest, want moeder Sonja en haar vierling Kimberly, Stephanie, Shelly en Eric vieren samen hun verjaardag. “Dit is natuurlijk heel speciaal en ik kijk er toch wel al lang naar uit, want vandaag zijn we weer eens écht jarig”, vertelt Kimberly. De vierling wordt 24 jaar en mama Sonja 48 jaar. “Wij verjaren dus voor de zesde keer en mama voor de twaalfde keer”, lacht Kimberly. “We vieren natuurlijk ieder jaar wel onze verjaardag en dat doen we in niet-schrikkeljaren op 28 februari, maar dan is dit niet zo speciaal. Het is een feest met ballonnen en alles erop en eraan”, gaat ze verder. Volgens de familie krijgen ze vaak positieve reacties. “Natuurlijk wordt er ook wel eens gelachen en krijgen we te horen: ‘Dit jaar is het geen schrikkeljaar, dus het telt niet hé voor jullie’ of ‘Je bent amper zes jaar, je mag toch nog niet met de wagen rijden’, maar dat zijn leuke opmerkingen”, aldus Kimberly. Zou ze het leuk vinden ook een kindje te hebben dat op 29 februari verjaart? “Dat zou plezant zijn, maar het lijkt me een hele uitdaging dit te doen passen”, voegt ze er al lachend aan toe.

Fiebe De Win (4 jaar): “Hele school zong voor mij”

Fiebe De WinFiebe De Win uit Olen blaast 16 kaarsjes uit. “Het is de vierde keer dat ik dus echt verjaar”, vertelt ze. “Eigenlijk vind ik het best wel leuk een schrikkelkind te zijn, want om de vier jaar krijg ik altijd wat extra aandacht én een groter geschenk”, lacht ze. “Mensen vergeten mijn verjaardag ook niet zo snel. Maar als het geen schrikkeljaar is, wordt mijn verjaardag net sneller vergeten.” Dan viert Fiebe haar verjaardag op 28 februari. “1 maart is al een andere maand, dus dat gaat niet. Maar ik probeer dan om middernacht steeds wakker te zijn en dan heb ik het gevoel toch enkele minuten echt jarig te zijn.” De jongedame heeft leuke herinneringen aan haar verjaardag in haar kinderjaren. “Op school ben ik een aantal keren in de kijker gezet. In het tweede en zesde leerjaar mocht ik op de schooltrap staan en heeft de hele school op de speelplaats voor mij gezongen en iedere klas heeft me een verjaardagskaartje gegeven. Dat was leuk”, besluit ze.

Karel De Decker (22 jaar): “Een jong manneke”

Karel De Decker

Karel De Decker uit Edegem viert zijn 88ste verjaardag. Het is voor de 22ste keer dat hij dit doet op de 29ste februari. “Ik ben geboren om 23u55, dus ben ik maar nipt een schrikkelkind. Mijn ouders wilden mijn geboorte laten registreren op 1 maart, maar dat mocht blijkbaar niet van het ziekenhuis. Ik vind het niet echt speciaal om een schrikkelkind te zijn. Vroeger waren we daar ook echt niet mee bezig. Mijn ouders hebben me als kind vrij snel verteld dat mijn verjaardag toch wel wat anders is dan van de andere kinderen, maar ik heb hier eigenlijk nooit een speciaal gevoel bij gehad. Ik vier mijn verjaardag elk jaar en ofwel is dit op de 28ste februari ofwel op de 29ste, maar voor mij maakt dit weinig verschil”, vertelt Karel. Van de grappige opmerkingen uit zijn omgeving, kan Karel wel genieten. “Mensen zeggen me soms dat ik nog ‘een jong manneke’ ben”, lacht hij.

Jürgen Elias (10 jaar): “Lego en matchboxen”

Jürgen EliasJürgen Elias uit Torhout viert voor de tiende keer zijn verjaardag en wordt veertig jaar. “Ik ben geboren in het Sint-Lucasziekenhuis in Brugge en die dag zijn er daar drie schrikkelbaby’s geboren: Hannelore, Jan en ik. Ik heb hier nog krantenknipsels van. Toevallig ben ik Hannelore later terug tegen het lijf gelopen. Ik ging naar een nieuwe school en toen ik me in de klas voorstelde en zei wanneer ik verjaar, was er een meisje dat direct reageerde. Voor onze 16e verjaardag hebben we dan ook samen een feestje gegeven”, vertelt Jürgen. Hij vindt het best wel leuk om op de 29ste februari te verjaren. “Mensen onthouden mijn verjaardag makkelijker. Natuurlijk worden er vaak grapjes gemaakt. Zo kreeg ik enkele jaren geleden ook eens lego en matchboxen cadeau”, lacht hij. De verjaardag online invullen blijkt niet altijd evident. “Soms kun je de 29ste februari gewoon niet ingegeven en dat is wel vervelend”, voegt hij eraan toe.

Mieke Vercruijsse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier