Waarom shoppen wij toch zo graag?
Heel wat fervente shoppers haalden opgelucht adem omdat de winkels deze week weer open mochten. Want wat hebben we die niet-essentiële winkels gemist. Maar waarom eigenlijk? Waarom shoppen we zo graag? Psycholoog en geluksexpert Hein Zegers laat er zijn licht over schijnen.
Om te begrijpen waarom we zo graag shoppen, moeten we eigenlijk terug naar de periode van de jagers en verzamelaars. Dat verzamelen en jagen zit er bij ons in geprogrammeerd en is er eigenlijk nooit meer uit gegaan. In de huidige maatschappelijke context is shoppen dé manier om dat instinct bot te kunnen vieren.
Tijdens het shoppen voelen we ons ook gelukkig. Hoe komt dat?
Er is effectief wetenschappelijk bewijs dat shoppen mensen kortstondig gelukkig maakt. Onderzoek wijst immers uit dat we bij mensen die aan het shoppen zijn een verhoogd dopaminegehalte kunnen meten, wat een heel goed gevoel geeft. Tijdens het jagen, het op zoek gaan naar een specifiek object, is het gehalte aan dopamine het hoogst. Op het ogenblik dat je aan de kassa gaat afrekenen, is dat echter al een heel stuk gezakt.
Bij shoppen spreken we doorgaans over vrouwen, maar voelen mannen hetzelfde?
Misschien dat de begeerde objecten bij mannen en vrouwen iets anders zijn, maar de dynamiek is wel hetzelfde. Om het met een cliché te zeggen: een man die in een catalogus van mooie auto’s aan het kijken is, kan hetzelfde voelen als een vrouw die een prachtig kleedje past. Al zijn er net zo goed mannen met een goede smaak in schoenen en vrouwen die gek zijn van auto’s. ( lacht ) Maar er is op dit vlak dus geen wezenlijk verschil tussen mannen en vrouwen.
December is traditioneel de maand waarin we aan kerstshopping doen. Wat doet dat met ons geluksgevoel?
Iets kopen voor iemand anders maakt ons vaak nog gelukkiger dan iets kopen voor onszelf. Dat geldt uiteraard niet als je een cadeau koopt omdat je van die persoon ook iets zal krijgen en je je daardoor verplicht voelt. Maar als je iets koopt voor iemand waarvan je denkt dat die persoon er echt blij mee zal zijn, dan maakt dat mensen oprecht gelukkig.
Shoppen is ook een sociale bezigheid.
De jagers en verzamelaars in de oertijd deden alles al samen en ook in onze maatschappij is dat sociale aspect cruciaal. De laatste weken merk ik in mijn praktijk dat de eenzaamheid de kop opsteekt. Alleenstaanden hebben dan misschien recht op twee knuffelcontacten, maar er zijn verdomd veel mensen die nul knuffelcontacten hebben en daar niet altijd voor durven uitkomen. Hoewel ik veel begrip heb voor alle maatregelen, is het echt wel jammer dat er niet samen geshopt mag worden. Daarom mijn warme oproep: ga met je shopmaatje ook eens gewoon een wandeling maken. Want niet alleen het shoppen op zich maakt ons gelukkig, het feit dat we dat vaak samen doen draagt minstens evenveel bij tot dat geluk. (VADE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier