Sinterklaas: “Uiterààrd zijn mijn Zwarte Pieten negers!”

Hij heeft het momenteel razenddruk, want dè nacht van het jaar komt er aan, maar voor De Zondag maakte Sinterklaas toch tijd voor een kort interview. We kwamen te weten dat hij een hekel heeft aan zonnepanelen (“die klotedingen hebben me al véél paarden gekost”), dat zijn Zwarte Pieten wel degelijk zwart zijn (“uiteraard zijn het negers, wat had je gedacht?”) én dat ze bij alleenstaande mama’s vaak meer afleveren dan alleen speelgoed (“onze bijdrage aan een multiculturele samenleving”).

De Sint is een no-nonsense man, dat wordt meteen bij onze ontmoeting duidelijk. “10 minuten heb je, meer niet. Ik heb al veel te veel tijd verloren met al die controles onderweg. Terreurniveau 3, komaan zeg! Omdat ik er niet alledaags uit zie en een lange baard heb, ben ik blijkbaar een potentiële IS-strijder! Als ze dan horen dat ik elk jaar Syrië bezoek, heb ik het helemaal vlaggen. Probeer maar eens uit te leggen dat het niet is om bommen te droppen maar om cadeautjes uit te delen.” (diepe zucht)
In Nederland is er weer heel wat te doen rond uw Zwarte Pieten. Wat iedereen nu eindelijk wil weten: zijn ze echt zwart of worden ze zwart door het roet uit de schouw?
“Heb je hen al eens goed bekeken? Ze hebben dikke lippen en dragen gouden oorringen. Ooit al een blanke zo zien rondlopen? Uiteraard zijn het negers!”
Euh, negers, Sint? Dat woord gebruiken we toch niet meer? Onze noorderburen bestempelen u nu al als racistisch, dus een beetje voorzichtigh…
“Racistisch? Ik? Ben je nu helemaal? Ik heb de positieve discriminatie tot in het extreme doorgetrokken. Ik werf alleen nog maar negers aan en het is weer niet goed. Het woord neger gebruik ik om hen een beetje te jennen, maar daar kunnen ze best mee om hoor. Je zou trouwens eens moeten weten hoe ze mij soms noemen: ‘Mijtermans’, ‘Sinterblaas’, ‘Klaasken’, ten tijde van de Dutrouxcrisis was het zelfs ‘Pedoklaas’… Dan valt neger nog best mee hé!”
Hoe zit het met hun vergoeding? Zijn ze werkelijk uw knechten?
“Knechten? Ze krijgen allemaal een behoorlijk loon, maaltijdcheques, ecocheques, dertiende maand, smartphone,… Alleen vaderschapsverlof geef ik hen niet want anders zouden ze constant afwezig zijn. Je zou eens moeten weten wat ze allemaal uitspoken. Er zijn steeds meer alleenstaande mama’s en die krijgen van mijn Pieten ook al eens een cadeautje. Ik moet er geen tekeningetje bij maken, toch?” (vette knipoog) “Het is onze bijdrage aan een multiculturele samenleving. Je merkt het: van racisme kan je me niet beschuldigen!” (luide lach)
Tot slot: het belooft in de nacht van 5 op 6 december stormachtig te worden. Neemt u extra veiligheidsmaatregelen?
“Ik heb voldoende Zwarte Pieten, er mag er al eens eentje van een dak waaien! Grapje, man!” (giert het uit) Van een beetje Belgische wind hebben we geen last hoor. Je zou eens moeten weten hoe het er in Schotland aan toe gaat als het daar stormt. Maar wat wel heel vervelend is in België, zijn de zonnepanelen. Superglad zijn ze! Je moest eens weten hoeveel keer een paard al is uitgegleden en naar beneden is gedonderd! De kinderen van Freya Van den Bossche krijgen daarom nooit cadeautjes. Hun mama had die klotedingen maar niet moeten promoten! Maar nu moet ik er echt vandoor jongeman, doei!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier