Waarom je het best een beroep doet op een professionele syndicus

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Er komt heel wat kijken bij het dagelijkse beheer van een appartementsgebouw. Voor dit beheer kan je daarom het best een beroep doen op een professionele syndicus. Hij heeft tonnen ervaring en beschikt over de nodige omkadering en instrumenten voor een kwalitatief beheer.

1. Vakkennis

Naast ervaring beschikt de syndicus over de nodige vakkennis. Het gaat dan om juridische en technische kennis, maar ook over financiële kennis, bijvoorbeeld nodig voor het voeren van een correcte boekhouding.

2. Objectieve blik

Bovendien is een professionele syndicus onafhankelijk en neutraal ten opzichte van de mede-eigenaars. Is iemand van de mede-eigenaars zelf syndicus, dan kan deze niet altijd met een objectieve blik de situatie bekijken bij geschillen of onenigheden tussen de eigenaars.

3. Erkenning

Een professionele syndicus staat steeds onder het toezicht van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en heeft ook een BIV-erkenning. Hij of zij moet zich strikt houden aan de deontologische code. Bovendien heeft hij of zij de plicht om jaarlijks zijn of haar kennis bij te schaven. Daarnaast beschikt hij of zij ook over een verzekering beroepsaansprakelijkheid en financiële borgstelling. Met andere woorden: met een professionele syndicus ben je gerust dat het beheer van je appartementsgebouw in goede handen is.

http://www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier