De vastgoedmakelaar: geen overbodige luxe
Terwijl een notaris in ons land verplicht is voor de verkoop van je woning, moet je niet noodzakelijk een vastgoedmakelaar onder de arm nemen. Toch zijn er verschillende praktische en financiële redenen om wel te kiezen voor professionele begeleiding bij een verkoop. We overlopen ze voor jou!
Het is zover, je hebt beslist om je woning te verkopen. Twijfel je of je al dan niet een makelaar aan moet stellen om de verkoop in goede banen te leiden? Weet dan dat je daartoe niet verplicht bent in ons land. Je kan zonder probleem zelf de nodige administratieve taken in orde brengen, foto’s maken, adverteren, de rondleidingen geven en de nodige zaken regelen voor je samen met de koper naar de notaris gaat. Op die manier spaar je de kost van een professionele makelaar uit … maar is dat wel de juiste beslissing?
Marktkennis
Een eerste element om rekening mee te houden bij het al dan niet kiezen voor professionele begeleiding is dat een makelaar met zijn ervaring kan zorgen voor een juiste marktpositionering. Een goede makelaar kent immers de regio, weet wat er nog te koop staat, sinds hoelang en tegen welke prijs en kent ook het koperspubliek in de regio. Daarmee kan hij zorgen voor een juiste prijszetting.
Doe je dat zelf en schat je de prijs te laag in, dan haal je misschien minder uit je pand dan je zou kunnen verdienen bij de verkoop. Schat je de prijs te hoog in, dan loop je weer het risico dat je weinig potentiële kopers aantrekt en je woning nodeloos lang op de markt staat. Investeren in een makelaar zou je dus wel eens meer kunnen opleveren.
Waar voor je geld
Een courant tarief voor makelaars is 3 procent op de uiteindelijke verkoopprijs, waarop dan 21 procent btw berekend wordt. Per verkoopschijf van 100.000 euro gaat er dan 3.600 euro naar je makelaar. Dat kan veel lijken, maar zoals al aangehaald, kan een goede makelaar je een mooie meeropbrengst opleveren.
Bovendien moet je ook rekening houden met wat je voor dat geld precies terugkrijgt en hoeveel tijd je ermee kan uitsparen. Er komt immers heel wat kijken bij een huis verkopen: professionele foto’s waarbij een makelaar ook tips kan geven over eventueel te veranderen zaken aan de inrichting, de publicatie van de advertentie en de publiciteit errond, potentiële kopers aantrekken, rondleiden en opvolgen …
Daarnaast komt er vandaag heel wat administratie kijken bij de verkoop van een woning. Een lange reeks attesten bijvoorbeeld. Een aantal daarvan vraag je op via de notaris, maar er zijn er ook die je zelf moet voorzien. Het EPC-attest en de elektrische keuring bijvoorbeeld, maar sinds kort in Vlaanderen ook het asbestattest, met daarin een inventaris van waar in je huis de ongezonde vezels verwerkt zitten. Een goede makelaar weet perfect welke attesten je nodig hebt en heeft een netwerk van leveranciers waarop hij kan vertrouwen om indien nodig snel een afspraak te krijgen. Hij kan je met andere woorden heel wat tijd laten uitsparen.
De juiste makelaar
Wat de communicatie met de potentiële koper betreft, is de makelaar trouwens de ideale tussenpersoon. In tegenstelling tot jou als eigenaar heeft hij geen emotionele band met het pand, waardoor hij zich neutraler kan opstellen en ook minder vooringenomen is, waardoor hij misschien meer vertrouwen wekt bij kopers. De keuze van de juiste makelaar is daarom bijzonder belangrijk. Als eigenaar moet je er een goed gevoel bij hebben en vertrouwen in de aanpak, en hetzelfde geldt voor de potentiële kopers.
Dat je voor een door het ‘Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars’ erkende makelaar gaat, spreekt voor zich, maar er zijn natuurlijk onderlinge verschillen. Spreek daarom met een aantal makelaars af en ga voor degene waar je een klik mee hebt. Probeer ook van eerdere klanten te weten te komen hoe de samenwerking verliep: wat waren hun ervaringen, wat betaalden ze en welke inspanningen leverde de makelaar voor hen?
Eens je een keuze hebt gemaakt, ga je ook zelf in gesprek met de makelaar over de prijs, wat je mag verwachten en de aanpak die hij gaat volgen. Ben je niet akkoord met iets? Laat het je makelaar dan weten. Klant is immers ook hier koning, al moet je natuurlijk ook vertrouwen hebben in de expertise van de door jou gekozen professional. Zorg in elk geval dat alles goed op papier staat en zoals altijd: weet wat je tekent.
(i.s.m. Immovlan.be)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier