Binnenkijken in een gerenoveerde en uitgebreide vakantiewoning aan zee

Genieten van een eigen vakantiewoning, dat was het doel van een gepensioneerd koppel. Enerzijds wilden ze er met hun familie leuke tijden doorbrengen, anderzijds wensten ze de woning te verhuren. Ze vonden hun ideale vakantiewoning in De Haan. Na een renovatie is de woning verdubbeld in woonoppervlakte.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

(Tekst: Kelly Cuypers / foto’s: gf /Cafeïne)

“Het koppel koos voor de charme van deze kustgemeente en in het bijzonder van de wijk de Concessie. In de buurt is er ook een mooie golf waar ze graag naartoe gaan”, legt architect Ruben Galle uit. “De wijk heeft een specifiek karakter en ademt een typische sfeer uit eigen aan De Haan. De woning ligt op een hellend talud, een oude duin, meteen een omgevingsfactor die ze aangrepen voor de aanleg van twee buitenterrassen. Ze versterken de relatie binnen/buiten.”

Uniformiteit bewaard

Het authentieke karakter van deze woning bewaren, was de insteek van de renovatie. “We wilden binnen de specifieke stijl met respect voor de bestaande woning en de omgeving blijven werken”, aldus architect Ruben Galle.

“De wijk heeft specifieke voorschriften naar dakbedekking en materiaalgebruik. Door deze voorschriften ook te respecteren, wordt het uniforme karakter van de wijk behouden. De buiten- en tuinmuren zijn om die reden ook zoveel mogelijk gerenoveerd.”

“Als we nu de woning met haar witte crepi bekijken, is het alsof de woning er altijd zo heeft kunnen uitzien. Het ontwerp was in die zin vrij eenvoudig. We hebben niet meer gedaan dan een extrusie van het gebouw. De typische steunberen op de zijgevel hebben we dan ook gewoon herhaald.”

Bestaand en nieuwbouw

Het originele plan van de woning was een opsplitsing in kleine kamers. De woning was op zich niet zo groot. Het koppel wenste een open woning met vier slaapkamers en drie badkamers. Door de uitbreiding is de woning bijna verdubbeld in volume.

Het kwam er vooral op neer om bestaand op nieuwbouw af te stemmen. “Bij de verbouwing hebben we zoveel als mogelijk de bestaande constructie behouden en hierop verder gewerkt. Naast het gordingendak van de bestaande woning is voor de uitbreiding een spantendak gerealiseerd. Omdat de pannen werden vernieuwd, konden we de hoogte van de constructie goed op elkaar afstemmen om zo de dakvlakken goed in elkaar te laten overlopen”, licht de architect toe.

Het enige aspect dat voor belemmering zorgde, was de zandgrond. “Zoals verwacht bleek uit de sonderingsresultaten dat de ondergrond weinig weerstand had. Om de bodem te verstevigen, is een algemene dubbel gewapende funderingsplaat van 28 cm voorzien met gewapende vorstranden met een verstevigingsbalk in het midden van de plaat.”

Makkelijk in onderhoud

Niet alleen aan het exterieur, maar ook aan het interieur werd de nodige aandacht geschonken. De schoondochter van de bouwheer stond de familie bij met interieuradviezen. “De woning werd ingericht met makkelijk te onderhouden materialen, met het oog op verhuur en de gedachte dat het in een vakantiehuis vooral moet gaan over genieten. We maakten gebruik van keramische vloeren met een natuurlijke look, een keukentab-let in composiet en afwasbare kastfronten in HPL”, lijst interieurarchitect Yannick Goegebeur op.

“Om dit alles een warme toets te geven werd een combinatie gemaakt met eikfineer voor de vestiairekast in de inkom en het keukenblok. De overige vloeren zijn in parket gelegd. De keuken met zijn mooie lichtinval is de blikvanger van de woning geworden. Het is een leuke plek om te genieten met familie en vrienden.”

Geslaagde renovatie

Waarom de architect de renovatie zo geslaagd vindt? Ruben Galle: “Door de eenvoud van het ontwerp heeft de woning weer een nieuwe adem gekregen en kan deze weer zijn tijd meegaan. Onze ingreep ervaar je bijna niet omdat de woning nu evident en logisch in elkaar zit.”

“Ik heb er ook de kans gekregen om er samen met studiegenoten een weekendje te logeren. We hebben allemaal ervaren dat de woning werkt in de logische planopbouw en de sfeer van het huis. Het huis wekt een nostalgisch vakantiegevoel op.”

Woonfiche

° Locatie: De Haan

° Architect: ARG architecten, Interieur Advies Yannick Goegebeur

° Type woning: vrijstaande vakantiewoning

° Renovatiejaar: bouw jaar eind jaren ‘50, renovatie 2017-2018

° Woonoppervlakte: 210 m², exclusief kelder

° Gezinssituatie: gepensioneerd koppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier