Stappenplan: Een vakantiewoning kopen? Zo begin je eraan!

Of het nu is om een vaste plek te hebben in je favoriete vakantieoord, voor de huurinkomsten, als belegging op langere termijn of om de wintermaanden door te brengen… Een eigen vakantiewoning trekt steeds meer mensen aan. Bij de aankoop ervan zijn er een aantal zaken waar je het best rekening mee houdt.

De nog steeds relatief lage interestvoeten op spaarrekeningen zorgen ervoor dat Belgen andere manieren zoeken om hun geld te laten renderen. Waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen en een vakantiewoning kopen? Spanje, Frankrijk en Italië zijn populaire bestemmingen voor een tweede verblijf, maar natuurlijk kan je ook korter bij huis zoeken, in eigen land! De Belgische kust en de Ardennen komen daarbij meteen voor de geest. Op praktisch vlak is dat een stuk eenvoudiger dan kopen in het buitenland en om je aankoop te onderhouden.

1. Zet eerst je wensen op papier

De aankoop van een vakantiewoning verschilt op sommige vlakken van de aankoop van een woning voor permanente bewoning. Bij de keuze van de locatie zijn er waarschijnlijk andere zaken om rekening mee te houden bij een vakantiehuis, zoals de onderhoudsvriendelijkheid op momenten dat je er niet bent, het verhuurpotentieel, de nabijheid van een luchthaven als het om buitenlands vastgoed gaat … noem maar op.

Voor je begint te zoeken, denk je dus het best goed na over wat je wil, waar je ideale vakantiewoning ligt en aan welke eisen die moet voldoen. Ook het doel van je vakantiewoning bepaalt mee je uiteindelijke keuze: vakantie, verhuur, belegging of successieplanning… Elk doel zorgt voor andere vereisten. Als je wil gaan verhuren, check dan zeker ook of je kan rekenen op een lokale partner voor het onderhoud en de sleuteloverhandiging.

2. Hoe financier je je vakantiewoning?

Eens je duidelijkheid hebt over wat je wil, kan je echter nog niet meteen je zoektocht beginnen. Je moet je immers eerst de vraag stellen hoe je die vakantiewoning gaat financieren. Heb je genoeg eigen kapitaal of ga je geld lenen? Als je een lening neemt, ga dan na wat de eisen zijn die de bank stelt qua onderpand – een vraag die zeker bij buitenlandse vakantiewoningen wat pertinenter is.

Ga dus op voorhand na met je bankier wat je mogelijkheden zijn en hoeveel je kan lenen. Je kan bijvoorbeeld je eigen woning gebruiken als (gedeeltelijk) onderpand, en ook bepaalde vormen van pensioenfondsen komen daarvoor in aanmerking.

Vergeet ook niet om rekening te houden met de kosten – zowel voor de aankoop als de jaarlijks terugkerende belastingen en verzekeringen – en de eventuele fiscale gevolgen van je aankoop. Hoe wordt je vakantiewoning belast (iets waar de Belgische fiscus de laatste jaren steeds meer mee bezig is), heeft het een invloed op de belastingaftrek van je woonlening of andere fiscale voordelen…

Elke situatie is anders, dus vraag zeker raad bij een professional. Naast je eigen bankier kan ook een notaris, je boekhouder of een fiscalist hierbij bijzonder goed van pas komen. Het kan romantisch lijken, een eigen vakantiewoning, maar het is en blijft financieel een grote stap waarbij je je het best laat begeleiden.

3. Kies gericht

Eens je een duidelijk beeld hebt van het financiële plaatje, kan je op zoek gaan naar je droomvakantiewoning. Maar hou je gezond verstand erbij. Liefde maakt soms blind, en de liefde voor een pand kan je bepaalde negatieve aspecten doen vergeten.

Ga dus gericht op zoek met de criteria die je vooraf bepaald hebt. Vastgoedwebsites zoals Immovlan.be zijn daarbij je bondgenoot. Ze bieden niet enkel een duidelijk omschreven aanbod van vakantiewoningen in binnen- en buitenland, je kan ze ook gebruiken om het aanbod te filteren op regio, het type pand, de staat ervan, het aantal slaapkamers, extra’s als een tuin of zwembad… noem maar op.

Eens je het ideale pand gevonden hebt, ga dan zeker ter plaatse kijken, ook in het buitenland. Check ook of alle papierwerk in orde is, of bouwtechnisch alles klopt en of er gemeenschappelijke kosten zijn.

Laat je ook altijd bijstaan door een professional. Je kan op eigen houtje beginnen alles uit te zoeken, maar de wetgeving is niet overal hetzelfde, dus neem iemand onder de arm die de lokale situatie goed kent.

Deze hele voorbereiding kan veel werk en stress lijken, maar het zorgt ervoor dat je – eens de aankoop achter de rug is – veel meer kans maakt om zorgeloos te kunnen genieten van je eigen vakantiewoning!

In samenwerking met Immovlan.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier