Vastgoedtip op zondag: Mag je de sleutels vroeger overhandigen?

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

In principe gebeurt de sleuteloverdracht pas bij het verlijden van de notariële akte. Maar wat als de koper de sleutels al eerder wil ontvangen?

  1. Risico’s

Als verkoper neem je de nodige risico’s door de sleutels vroeger te geven. Stel dat de koper begint te verbouwen, en de woning half afgebroken achterlaat, nadat blijkt dat hij geen lening krijgt. Of dat het huis in die tussentijd afbrandt? Of dat de kopers het huis na een paar dagen toch niet zo fantastisch meer vinden, en zich terugtrekken?

  1. Sleutelovereenkomst

Ben je bereid om de sleutels iets vroeger te overhandigen, dan kan je bescherming inbouwen door in het compromis een ‘sleutelovereenkomst’ op te nemen. Daarin staat dat de koper de sleutels al krijgt en wat zijn rechten en plichten zijn voordat de notariële akte verlijdt.

Zo leg je het best vast dat de koper een brandverzekering afsluit en de nutsvoorzieningen al begint te betalen. Maak ook duidelijke afspraken over wat de koper precies mag doen. Mag hij bijvoorbeeld al schilderwerken of verbouwingswerken uitvoeren? Daarnaast vermeld je het best duidelijk dat de sleutelovereenkomst niet als een huur kan worden beschouwd.

  1. Plaatsbeschrijving

Om discussies over de staat van de woning te vermijden, is ook een plaatsbeschrijving geen overbodige luxe.

  1. Bewijs opvragen

En nog een laatste tip: vergeet niet om een bewijs van die brandverzekering te vragen, of een bewijs van de bank die stelt dat de financiering mogelijk moet zijn. Op die manier kan je al heel wat risico’s uitsluiten.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier