Vincent Van Quickenborne (Open VLD) strijdvaardig: over vrijheid, pensioenen en moskeeën: “Ik begrijp Homans echt niet”
Dat de strijd voor vrijheid voorop staat. Dat Vlaanderen het walhalla niet is. Dat vakbonden jobcreatie in de weg staan. Dat de meerwaardebelasting er niet komt. Dat Liesbeth Homans goede moskeeën moet erkennen. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) neemt geen blad voor de mond in dit pittig gesprek.
Wie zijn tirade vorige week zag tijdens het pensioendebat in het parlement, weet dat Van Quickenborne (43) nog steeds alive and kicking is. De burgemeester van Kortrijk is kwaad, heel kwaad. “Dat iemand die dertig jaar werkt, minder pensioen krijgt dan iemand die dertig jaar werkloos is, vind ik manifest onrechtvaardig. Dat maakt mij kwaad, ja. Ik heb als Pensioenminister (in 2011-2012, red) grote hervormingen in gang gezet. Die hebben ook effect, maar blijkbaar nog te weinig. Dit verrast mij, en mij niet alleen. Ik hoor alle parlementsleden zeggen dat dit niet kan.”
U hebt een voorstel op tafel gelegd, maar CD&V wijst dat af.
Die onrechtvaardigheid moet eruit, deze legislatuur nog. Maar ik heb een open geest. Het doel is duidelijk: werken moet altijd meer lonen dan niet werken. Hoe we dat bereiken, is ondergeschikt. Ideaal zou zijn de werkloosheidsuitkering in de tijd te beperken. Maar ik heb begrepen dat CD&V dat niet wil.
Wat maakt u nog verontwaardigd deze dagen?
Dat onze wetten niet mee evolueren met de tijden. Mensen bestellen vandaag vanalles online, maar wie levert dat? Hollandse bestelwagens. Dagelijks zie ik er passeren. Dat maakt mij ook kwaad. Want zo zijn er net over de grens met Nederland dertigduizend jobs bijgekomen. Wij hadden die jobs moeten hebben.
Wie houdt dat tegen?
De vakbonden blokkeren dat door vast te houden aan oude regels. Waarom mogen mensen niet werken na 8 uur ‘s avonds? Trouwens, dat zouden jobs zijn die vooral laaggeschoolden ten goede komen, een doelgroep die het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt. Ik begrijp dat niet. Idem voor de zondagsarbeid. Hoe absurd is het dat winkels aan de kust maar 44 zondagen per jaar mogen openen? Ook hier zeggen de vakbonden njet tegen een uitbreiding naar alle zondagen. Ik probeer dat nu recht te zetten in het parlement.
Als je niets erkent, zet je correcte moskeeën op dezelfde lijn als radicale moskeeën.
Dat ons land voor de toetreding van Saoedi-Arabië tot de VN-vrouwenrechtencommissie stemt, maakt dat u boos?
Absoluut. Die ja-stem was een fout signaal. Ik vind het wel positief dat nu beslist is dat onze relaties met dat land grondig moeten veranderen.
Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken, komt er wel weer mee weg.
(blaast) Hij ziet in dat er een fout gemaakt is. En dat is voor mij het belangrijkste. Ik ben ook minister geweest. Je krijgt zoveel nota’s binnen op je kabinet. Je kan die niet allemaal zelf behandelen. In de toekomst zal zoiets door de regering en het parlement beslist worden.
Wat is eigenlijk Reynders’ moreel kompas?
(ontwijkend) Dat mensenrechten hoger moeten op de agenda: dát is het moreel kompas van mijn partij. Dit debat bevestigt trouwens dat ons samenlevingsmodel wel degelijk superieur is. In Saoedi-Arabië worden honden beter behandeld dan vrouwen.
Dat superieure blijkt niet uit het stemgedrag.
Dat klopt. En dat is niet voor herhaling vatbaar.
De strijd voor vrijheid is opnieuw de core business van uw partij. Leven we dan in een onvrij land?
Neen, integendeel. Maar we moeten onze vrijheden koesteren: dat is de essentie van ons verhaal. Die zijn niet voor eeuwig verworven zoals gedacht na Wereldoorlog II en zeker na de Koude Oorlog. Je ziet vandaag dat concurrerende modellen zoals dat van China of Rusland opgang maken en andere landen inspireren. Of dat extreme godsdienstvormen zoals het salafisme sommige van onze moskeeën veroveren. Dat zet onze vrijheden onder druk. We moeten een duidelijke lijn trekken. Als in moskeeën extremisme wordt gepredikt, vaak met buitenlands geld, moet je die aanpakken en durven ontbinden.
Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil geen moskeeën meer erkennen.
Ik begrijp Homans echt niet. Die erkenning is een belangrijk instrument voor goede moskeeën. Ik zie dat in mijn stad. Het moskeebestuur hier is onlangs volledig vernieuwd. Dat zijn nu allemaal mensen die goed geïntegreerd zijn en Nederlands spreken. Ze hebben een prima erkenningsdossier klaar, maar krijgen nu te horen dat ze geen kans maken. Dat is problematisch. Als je niets erkent, zet je correcte moskeeën op dezelfde lijn als radicale moskeeën. Kijk, de moslimgemeenschap in Kortrijk, die zowat vijfduizend mensen telt, kent mij zeer goed. Zij weten dat ik niet tolereer dat godsdienst boven de staat komt te staan. Maar zij vragen in ruil, en terecht, een perspectief, het gevoel dat ze aanvaard worden als ze zich daaraan houden. En dat krijgen ze niet. Ik weet dat mijn collega’s van N-VA in Kortrijk dat ook betreuren. Hoe kan je dit nu uitleggen aan moslims die het goed menen? Homans kan een voorbeeld nemen aan Geert Bourgeois: hij geeft een sterk signaal door elk jaar een moskee te bezoeken op het suikerfeest.
Hoe verklaart u het succes van extreemlinks en extreemrechts in Europa?
Ik kijk naar de economie. In West-Vlaanderen is de werkloosheid 3,7 procent. PVDA en Vlaams Belang komen hier niet van de grond. Extreme partijen scoren goed waar de werkloosheid torenhoog is, zoals in Wallonië en het noorden van Frankrijk. Maar ik geloof niet dat die kiezers dat uit extremistische overtuiging doen. Zij weten dat Le Pen geen oplossing heeft voor hun problemen. Of de PVDA: dat zou een regelrechte ramp zijn voor onze vrijheden. Maar wie hopeloos is, stemt uit woede om een signaal te geven. De remedie tegen extremisme is duidelijk: meer welvaart creëren. Maar ik ben geen doemdenker. Ik zie ook positieve signalen: de verkiezingen in Nederland en hopelijk Macron vandaag in Frankrijk.
Vlaanderen is vaak in hetzelfde bedje ziek als België, en hier is de PS niet aan de macht.
Zijn de traditionele partijen passé?
Absoluut niet. Alleen moeten ze zich durven aanpassen aan nieuwe realiteiten. Dat is wat mijn voorzitter (Gwendolyn Rutten, red) doet met haar boek over vrijheid.
Uw partij komt moeilijk uit de verf in de regering. Bent u het slachtoffer van de broedertwist tussen N-VA en CD&V?
Niet akkoord. Zijn wij het slachtoffer omdat we geen ruzie maken? Ik ben heel tevreden over het economisch parcours van deze regering dat een liberaal parcours is waarvan wij de motor zijn. Kijk naar de jobcreatie en het succes van de flexi-jobs. Kijk naar de verlaging van de sociale bijdragen. Dat wij soms nog verder willen gaan, ja, dat klopt. Zie de afschaffing van de ecocheques. Wij zijn de voorhoede van economische vernieuwing. En vroeg of laat volgen de andere partijen. Idem voor de verlaging van de vennootschapsbelasting. De regering moet tegen de zomer een groeipact klaar hebben. Dat moet daarin vervat zitten, net als een verdere verlaging van de lasten op arbeid.
In ruil voor een meerwaardebelasting?
Neen. Dat komt er niet. Dat zou een slechte zaak zijn voor onze economie.
N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde deze week zijn communautaire plannen vanonder het stof. Vindt hij in u een medestander?
Neen. Ik vind het vreemd dat er weer naar de PS verwezen wordt alsof die alle realisaties zou terugschroeven. Mocht Vlaanderen nu het grote walhalla zijn, dan zou ik dat nog begrijpen. Maar Vlaanderen is vaak in hetzelfde bedje ziek als België, trage besluitvorming, ingewikkelde structuren, en hier is de PS niet aan de macht. Maar goed, dat is de ware aard van het beestje dat naar boven komt. Onze ware aard is de economie. De kiezer zal een duidelijke keuze hebben.
Gaat u voor een nieuwe legislatuur als burgemeester?
Dat kondig ik volgend voorjaar aan. Dat is zo afgesproken binnen de coalitie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier