Waarom het belangrijk is om de waarde van je woning te kennen

De prijzen van woningen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat betekent dat de prijs van je eigen woning waarschijnlijk ook hoger is dan de prijs op het moment dat je ze kocht. Maar hoeveel precies? Het antwoord op die vraag is om verschillende redenen belangrijk. We leggen je uit waarom.

Vastgoed in België boomt. Uit cijfers van Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek, blijkt dat de mediaanprijs van vrijstaande woningen de afgelopen 10 jaar gestegen is van 255.000 euro naar 360.000 euro en van appartementen van 165.000 naar 230.000 euro. Het idee dat je hebt over de waarde van je eigen woning is dus misschien niet meer helemaal up-to-date. En dat is niet ideaal …

Europese verplichting

De waarde van je eigen woning kennen is om verschillende redenen cruciaal. Sterker nog, sinds 1 januari 2022 is het zelfs verplicht als je een hypothecaire lening wil afsluiten. De bank kent daarbij een lening toe op basis van de waarde van de woning, niet op basis van de verkoopprijs. Op die manier wil de Europese bankenautoriteit EBA kopers en de banken beschermen tegen te hoge leningen. Die kunnen immers een impact hebben op de stabiliteit van het bankensysteem.

Toch is een plaatsbezoek van een schatter meestal niet nodig, omdat banken aan de hand van de beschrijving van het huis en de prijs van vergelijkbare panden in de buurt kunnen bepalen wat een correcte waarde is.

Voor een optimale verkoop

De juiste waardebepaling is ook belangrijk op het moment dat je jouw woning te koop zet. Is de prijs die je vermeldt in de advertentie te laag, dan geraakt je woning misschien wel snel verkocht, maar loop je een deel van de waarde mis. Kleef je er anderzijds een te hoog prijskaartje op, dan trek je waarschijnlijk minder kooplustigen aan en blijft je woning misschien voor langere tijd onverkocht op de markt. Beide situaties zijn natuurlijk niet ideaal.

Als je je huis via een makelaar verkoopt, kan die je helpen met het bepalen van de juiste prijs. Een goede makelaar kent immers de waarde van huizen in de regio en hoeveel kopers bereid zijn om te betalen. Daarbij kan het zeker geen kwaad om verschillende makelaars te spreken en hun respectievelijke prijzen en de argumentatie daarrond te vergelijken.

Je kan ook online een waardebepaling van je woning laten doen, bijvoorbeeld via immo.vlan.be/nl/schatten, waar je gratis en vrijblijvend te weten kan komen hoeveel je woning ongeveer waard is.

Ook nuttig als je niet verkoopt

Denk je niet aan kopen of verkopen? Ook dan kan een waardebepaling nuttig zijn. Bijvoorbeeld om je woningverzekering aan te passen aan de werkelijke waarde van je woning. Veel verzekeraars werken met een plaatsensysteem om een waarde op je woning te kleven, maar op basis van de werkelijke geschatte waarde kan je misschien andere voorwaarden afspreken met je makelaar.

Ook bij de schenking of overdracht van (een deel) van de woning, bijvoorbeeld enkel het naakte eigendom of het vruchtgebruik, is een waardebepaling nuttig om fiscale redenen.

Een laatste mogelijkheid is wanneer je je woning wil gebruiken als onderpand voor een lening. Weet dat je onder bepaalde voorwaarden het reeds afbetaalde gedeelte van je woonkrediet terug kan opnemen bij de bank, bijvoorbeeld om werken aan je huis te doen. Maar als je een hoger bedrag wil lenen en de waarde van je woning kan als onderpand dat bedrag ondersteunen, heb je misschien een schatting nodig om dat te bevestigen.

Hoe bepaal je de waarde?

Zoals eerder vermeld, zijn er een aantal gratis opties om de waarde van je woning te weten te komen: met een plaatsbeschrijving via de bank of je verzekeraar, via een gratis onlinetool of via een makelaar. Maar de eerste methodes zijn misschien niet gedetailleerd genoeg en bij de laatste bestaat de kans dat de makelaar ook zijn eigen commerciële overwegingen laat meespelen.

Wil je meer zekerheid, dan kan je een waardebepaling laten uitvoeren door een architect, een landmeter of een notaris, maar er zijn ook onafhankelijke experts te vinden op de markt. Vergelijk ook daar prijzen en vraag op voorhand welke informatie je krijgt wanneer je jouw woning laat schatten. En vergeet ten slotte niet dat schattingen altijd voor een stukje subjectief zijn.

(i.s.m. Immovlan.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier