Waarom sigaretten niet meteen verbieden, CD&V?

Slecht nieuws voor rokers: de kans is reëel dat ze binnenkort veel meer betalen voor een pakje sigaretten. Als het van CD&V afhangt, zal de prijs met de helft stijgen. En wie jonger is dan 18, mag er geen meer kopen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor sigaretten niet meer per pakje maar per stuk verkocht worden.

Ik hoor het mijn grootmoeder nog zeggen, telkens als de prijs van de sigaretten verhoogde: ‘’t Is nog altijd te weinig. Een pakske zou duust frank moeten kosten’. Vertaald: Een pakje sigaretten zou 25 euro moeten kosten. Haar argument: het is ongezond, dus het kan niet duur genoeg zijn.

Minimumleeftijd: 18 jaar

CD&V volgt deze redenering en pleit ervoor de sigaretten ten minste de helft duurder te maken en roltabak zelfs dubbel zo duur. Voorts willen Wouter Beke & co een snel verbod op sigaretten met smaak en een verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar. Ook N-VA pleit voor een verhoging naar 18 jaar.

40 doden per dag

Roken2
Door sigaretten duurder te maken, zal men vooral de staatskas spijzen. (foto’s istock)

In ons land sterven dagelijks 40 mensen door de gevolgen van roken. Elke dag opnieuw. Dat zijn 15.000 doden per jaar. Hallucinant! Als er 129 doden vallen in Parijs, staat heel het land wekenlang op zijn kop. Sigaretten maken in een halve week meer slachtoffers.

De onvermijdelijke vraag stelt zich dan: waarom wordt tabak niet verboden? Alleen op die manier zal het aantal slachtoffers drastisch worden teruggedrongen. Door sigaretten duurder te maken, zal men vooral de staatskas spijzen. Of is vooral dàt de bedoeling, CD&V?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier