Waarom vakantie nemen goed voor je carrière is

Voor de workaholic die al panikeert bij de gedachte vrijaf te moeten nemen: vakantie is net goed voor je carrière! Neem dus gerust enkele dagen vrij zonder schuldgevoel: je doet het immers voor je werk.

 

Moet je, nu het einde van het jaar langzaam in zicht komt, ook nog vreselijk veel vakantiedagen opnemen? Het lijkt verleidelijk deze dagen te laten vallen omdat je nog zoveel te doen hebt of omdat er alweer een belangrijk project in de stijgers staat waarvoor je ‘onmisbaar’ bent. Niet doen: verschillende studies bewijzen dat werknemers die regelmatig het werk even laten voor wat het is, veel beter presteren wanneer ze terug aan het werk gaan. En vakantie nemen is bovendien nog eens goed voor de gezondheid ook.

Baas, lees je even mee? Hier zijn 6 interessante redenen waarom we er volgende week even niet zijn….

Vacation - finally

1. Je kantoor is niet de juiste plek om inspiratie op te doen

De beste ideeën krijg je zelden wanneer je van ’s morgens tot ’s avonds aan je bureau zit. Sterker: een kantooromgeving is moordend voor de creativiteit.

Verandering van omgeving doet wonderen voor de inspiratie, en wanneer je relaxt krijg je de beste ideeën. Meteen ook de reden waarom je vaak de oplossing voor een aanhoudend probleem pas ziet wanneer je volkomen ontspannen bent. Verandering van omgeving zorgt trouwens letterlijk ook voor een andere visie op de zaken. Eureka!

2. Vakantie nemen = je comfort zone verlaten

Elke vakantie is een uitdaging want je komt in een situatie terecht die anders is dan anders. Alleen al alles regelen en taken delegeren die tijdens je afwezigheid gedaan moeten worden, is een nieuwe manier van werken. En dan ben je nog niet eens vertrokken! Dus: uitdaging!

3. Vakantie doet wonderen voor je gezondheid

Eens je afgekickt bent van het werk, merk je de weldaden van de vrijheid die je nu hebt: je slaapt beter, je voelt je beter, en je humeur gaat erop vooruit. Ook heb je veel minder last van stress en eventuele angsten. Allemaal dingen die enorm goed zijn voor je hart en je bloeddruk.

4. Gun je brein nu en dan wat rust, het is broodnodig

We hebben elke dag bijzonder veel te doen: behalve het werk op zich moeten we het hoofd bieden aan een eindeloze stroom mails, telefoontjes, collega’s, vergaderingen en nog veel meer. Dat kun je best lang volhouden, maar niet voor altijd. Je brein probeert alles te verwerken, maar teveel is gewoon teveel: wil je een kortsluiting in je hersenen vermijden, dan is nu en dan wat rust nemen echt het enige dat helpt.

Heb je schrik dat anderen tijdens je afwezigheid je plaats zullen innemen? Nergens voor nodig: uit studies blijkt dat een mentale gezondheid één van de belangrijkste eigenschappen is om vooruit te komen op het werk. En vakantie nemen is de beste manier om geestelijk gezond te blijven, dus….

5. Op reis kun je verrassend goed netwerken

Tijdens je vakantie zal je wellicht heel wat nieuwe mensen ontmoeten en sommige zullen je misschien wel inspireren en tot nieuwe inzichten brengen. Met een beetje geluk ontmoet je zelfs mensen uit hetzelfde vakgebied als jij en kun je op een relaxte manier ideeën uitwisselen. Je wereld wordt met andere woorden groter, net als je ideeën.

6. Vakantie maakt gelukkig

Bijzonder heuglijk feit: uit een onderzoek van Ernst & Young blijkt dat wie meer vakantie opneemt niet alleen beter (en meer!) presteert dan deze die zelden vrijaf namen, én ze hebbe een betere relatie met de collega’s. De vakantienemers waren ook meer tevreden met hun werk en niet geneigd de firma vlug te verlaten. Betere én gelukkige werknemers dus, hoera voor vakantie!

Vergeet dus het idee dat lange werkdagen gelijk staan aan een hogere productiviteit. Ga liever op vakantie!

Bron: forbes.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier