Waarom verspreidt politie opsporingsbericht pas anderhalve maand na gruwelijke groepsverkrachting?

Het parket van Oost-Vlaanderen verspreidde een opsporingsbericht om getuigen te vinden die kunnen helpen bij het vatten van de smeerlappen die een 22-jarig meisje verkrachtten in Gent. De gruwelijke feiten speelden zich af op 10 februari. Waarom werd dit bericht niet al veel vroeger verspreid? Waarom anderhalve maand wachten? De kans op resultaat verkleint immers elke dag.

Ettelijke keren ergerden we ons al aan opsporingsberichten op televisie die weken of zelfs maanden na de feiten verspreid worden. Dan zie je een foto verschijnen van een oude man die twee maanden voordien zijn woning verliet en sindsdien spoorloos is. “Jules is 1,72 meter lang, normaal gebouwd en licht kalend. Hij droeg een groen hemd, een blauwe jeans en vuilwitte sportschoenen” zo klinkt het dan. Met als uitsmijter de melding dat de man dringend medicatie nodig heeft.  RIP Jules, denken we dan.

Wordt zo’n opsporingsbericht enkel nog uitgestuurd om het lichaam terug te vinden? En wordt het bericht in de verkrachtingszaak alleen verspreid omdat de politie ten einde raad is? Beschouwt de politie het als een mislukking als een beroep moet gedaan worden op het publiek? Dit zou het lange wachten kunnen verklaren.

Uiteraard hopen we dat de laattijdige oproep toch nog resultaat oplevert want de feiten zijn bijzonder zwaar.

“Op woensdag 10 februari 2016 omstreeks 11.34 uur werd een 22-jarig meisje binnen gebracht op de spoedafdeling van het UZ Gent. Ze was die avond met een vriendin uitgegaan in de Overpoort. Omstreeks 5 uur sloot het café Club 13 en verloor het slachtoffer haar vriendin uit het oog. Vanaf dat moment herinnert het meisje zich niets meer. Ze werd wakker in een onbekende woonkamer. Ze lag naakt op een matras en werd verkracht”, zegt de politie.

In het opsporingsprogramma ‘Faroek’ (VTM) werd gemeld dat een zwarte man haar misbruikte toen ze wakker werd. “In de kamer waren volgens het slachtoffer mannen aanwezig, allen van Afrikaanse origine. Ze hadden allemaal een zwarte huidskleur en één van de mannen had korte dreadlocks. De anderen hadden kort zwart haar en ze waren allemaal vermoedelijk tussen de 20 en 30 jaar oud. Het meisje was in shock, raapte haar kledij samen en vluchtte weg”, meldt het opsporingsbericht.

De politie stelde in het opsporingsprogramma dat de vrouw zich in de buurt van het Dampoortstation bevond en vermoedelijk in de Forelstraat twee getuigen aansprak. “Op haar vluchtweg sprak ze twee mensen aan die net wilden vertrekken met hun voertuig. Zij hebben het meisje naar de Spoedafdeling van het UZ Gent gebracht. De speurders doen een oproep naar deze mensen om zich te melden. Zij hebben misschien meer informatie die belangrijk is voor het onderzoek.” Volgens de politie bleek uit het bloedonderzoek van het slachtoffer dat er geen sporen van drugs waren maar wel van ernstige alcoholintoxicatie.

De onderzoekers doen ook een oproep naar getuigen die rond 5 uur ’s morgens het slachtoffer hebben opgemerkt in de Overpoortstraat of in de omgeving. “Zij wilde haar fiets nog ophalen die ze had achtergelaten aan het café ‘De Omgekeerde Wereld’. Hebt u daar iets verdachts opgemerkt dan willen de onderzoekers dat graag weten. Het slachtoffer droeg die avond van 10 februari zwarte schoenen met een brede hak, een donkerblauwe aansluitende jeansbroek en een petroleumkleurige driekwarts wollen jas met als sluiting drie grote knopen. Het slachtoffer heeft lang bruin haar tot over de schouders en heeft een rechte pony”, meldt het opsporingsbericht.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier